HomeIsu tempatan'Summer Educational Tour' peluang peserta dalami budaya masyarakat Sabah

‘Summer Educational Tour’ peluang peserta dalami budaya masyarakat Sabah

Read Time:1 Minute, 26 Second

Kota Kinabalu: Kolaborasi antara Fakulti Perniagaan, Ekonomi dan Perakaunan (FPEP), Universiti Malaysia Sabah (UMS) dengan Nantong College of Science and Technology China (NCST) dalam program Summer Educational Tour baru-baru ini mampu membantu peserta untuk mendalami budaya masyarakat Sabah.

Program yang melibatkan 21 orang pelajar termasuk seorang pensyarah daripada wakil NCST bersama-sama 20 orang pelajar FPEP itu diberi peluang untuk mengenali pelbagai kawasan pelancongan menarik yang terdapat di Sabah.

Pensyarah Kanan Program Pengurusan Pelancongan FPEP yang juga merupakan pengiring program tersebut, Dr Tai Kay Xin berkata, program kali ini dapat mewujudkan talian silaturahim yang baik antara warga universiti tempatan dengan universiti bertaraf antarabangsa.

“Diharap program Summer Educational Tour ini dapat memberikan pengalaman melancong sambil belajar kepada peserta yang terlibat khususnya kepada pelajar NCST.

“Di samping itu, usaha ini dapat mempromosikan budaya tempatan kepada pelajar luar negara termasuklah pendedahan dalam penghasilan video promosi tempat menarik di Sabah dan EcoCampus UMS,” katanya dalam satu kenyataan bersempena dengan program tersebut. 

Dr. Tai turut memaklumkan pertandingan “Vlogging the Summer Educational Tour in UMS EcoCampus and Sabah” turut diadakan pada hari terakhir program tersebut. 

Dalam pada itu, Pengarah Program, Aisyah Nurilyana dalam perkongsian pengalamannya memberitahu, program tersebut telah berjalan lancar dengan interaksi antara peserta bersama-sama menikmati kebudayaan dan keindahan Sabah di mata dunia.

Katanya, ini juga adalah cabaran buat beliau serta rakan-rakan kerana buat pertama kali menggalas tanggungjawab dalam mengadakan program yang melibatkan kolaborasi peringkat antarabangsa.

Perasmian program tersebut telah disempurnakan oleh Dekan FPEP, Prof. Madya Dr. Mohd. Rahimie Abd. Karim.

Hadir sama Pengarah Pusat Pengurusan EcoCampus, Dr. Robert Francis Peters; Pengarah YTH Borneo Tours and Travel Sdn Bhd, John Tan; dan Pensyarah Kanan Program Pengurusan Hospitaliti UMS, Dr. Andi Tamsang Andi Kele. – SABAH MEDIA

RELATED ARTICLES
Isu tempatan

Deklamasi puisi akan diadakan pada Majlis Makan Malam Hari Jadi Rasmi...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular