HomeUtamaSabah catat hampir 1 juta pelancong dalam tempoh 5 bulan tahun ini

Sabah catat hampir 1 juta pelancong dalam tempoh 5 bulan tahun ini

Read Time:2 Minute, 44 Second

SANDAKAN: Sabah mencatatkan seramai 988,680 ketibaan pelancong dari dalam dan luar negara bagi tempoh lima bulan pertama tahun ini sehingga Mei, meningkat kira-kira 77.1 peratus berbanding 558,169 pelawat bagi tempoh yang sama, pada tahun lalu.

Ketua Menteri, Datuk Seri Hajiji Noor, berkata ini jelas bahawa sektor pelancongan di Sabah terus menunjukkan pertumbuhan kukuh untuk tahun ini dan masa-masa akan datang.

“Justeru, kerajaan negeri terus berusaha untuk memulih dan membangunkan sektor pelancongan melalui pelbagai program pada tahun ini. Pembukaan semula pintu-pintu masuk sempadan negara telah memberi impak positif dan menggalakkan pemulihan

sektor pelancongan negeri Sabah.
“Daripada 988,680 pelawat yang datang, seramai 282,450 adalah pelancong antarabangsa manakala 706,230 pelawat tempatan. Anggaran penerimaan pelancongan sebanyak RM2.02 bilion dijana dari Januari hingga Mei 2023.

“Pada tahun ini, kerajaan negeri menjangkakan ketibaan seramai 2.2 juta pelancong ke Sabah, yang dijangka berupaya menjana pendapatan sebanyak RM4.1 bilion,” katanya sempena Pelancaran Festival Sandakan di Padang Bandaran Sandakan, di sini pada Sabtu.

Teks ucapan beliau dibacakan oleh Timbalan Ketua Menteri I yang juga Menteri Pertanian, Perikanan dan Industri, Datuk Seri Dr Jeffrey Kitingan.

Justeru katanya, kerajaan negeri komited merancakkan lagi pelaksanaan pelbagai inisiatif dan program pelancongan yang inklusif terutama promosi pelancongan dan pengembangan jaringan rangkaian udara.

“Pelbagai usaha diambil adalah ke arah menjadikan Sabah sebagai destinasi pelancongan paling menarik di Malaysia, sama ada untuk pelancong domestik atau
lebih-lebih lagi untuk para pelancong dari luar negara,” katanya sambil menambah setakat 1 Ogos 2023, sebanyak 122 penerbangan antarabangsa ke Sabah setiap
minggu, manakala 353 penerbangan domestik Mengenai program itu.

Ketua Menteri berkata Festival Sandakan 2023 bertemakan
“Jom Jelajah Sandakan” diberi perhatian dan keutamaan, sebagai antara usaha untuk menarik kembali kedatangan pelancong ke Sabah, selepas pandemik COVID-19 melanda seluruh dunia lebih dua tahun lalu.

Katanya, sokongan padu daripada Kementerian Pelancongan, Kebudayaan, dan Alam Sekitar Negeri dan Lembaga Pelancongan Sabah, membuktikan bahawa kerajaan sentiasa memberikan komitmen dan sokongan yang padu khusus untuk memajukan
industri pelancongan di negeri ini.

“Sandakan sendiri mempunyai banyak destinasi pelancongan yang dikenali bukan saja pelancong tempatan malah antarabangsa. Daerah ini terkenal sebagai pintu masuk ke destinasi-destinasi eko-pelancongan di Sabah contohnya, Sungai Kinabatangan, Gua Gomantong, Pusat Pemuliharaan Orang Utan Sepilok dan Taman Pulau Penyu serta Borneon Sun Bear Conservation Centre, Labuk Bay Proboscis Monkey Santuary,
Sandakan Heritage Trails, Sandakan Memorial Park dan Puh Jih Shih Temple,” katanya.

Walaupun ketika ini tiada data ketibaan pelawat mengikut daerah tersedia, Hajiji berkata bilangan pengunjung di Pusat Pemuliharaan Orang Utan Sepilok sebagai tarikan utama di Sandakan boleh dijadikan indikator atau penunjuk.

“Sejak Januari hingga Jun 2023, seramai 56,794 orang membabitkan 28,501 pelancong domestik dan 28,293 pelancong antarabangsa yang datang ke pusat berkenaan.

Justeru, saya kepada seluruh warga Sandakan untuk terus memberi sokongan penuh agar festival pada tahun ini akan menjadi titik tolak bermulanya transformasi terhadap industri pelancongan di daerah ini.

“Saya juga mengajak semua pemain-pemain industri pelancongan, usahawan, penggiat
seni, budaya dan sukan, badan bukan kerajaan (NGO), jabatan serta agensi kerajaan memainkan peranan masing-masing agar matlamat untuk menjadikan Sandakan sebagai destinasi pelancongan pilihan ramai,” katanya.

Sejajar dengan itu Ketua Menteri mahu Majlis Perbandaran Sandakan dan semua pihak yang berkaitan agar melipat gandakan usaha dalam menambahbaik infrastruktur serta
kemudahan yang ada di daerah ini, termasuk kebersihan antara perkara yang perlu diberi perhatian serius.

RELATED ARTICLES
Utama

SMK Lok Yuk & SK Sembulan juara Seni Warisan Juara Limbai...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular