Pendapat

Sabah berhak terima bayaran Geran Khas Tahunan pada kadar 40 peratus

Pada pertengahan Mac 2024, Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Malaysia telah mengumumkan Laporan Kebahagian Malaysia 2024. Pengumuman tersebut di buat sempena sambutan Hari Kebahagiaan Sedunia Peringkat Kebangsaan 2024.

Peningkatan kadar gaji minimum mampu hasilkan situasi ‘win-win’ antara pekerja,majikan

Hampir tiga minggu lepas, Hari Pekerja 2024 telah di sambut secara meriah, dengan tema Pekerja Kesuma Bangsa. Menurut Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), Kesuma ialah perkataan Bahasa Melayu lama bermaksud bunga.

Isu Tekanan, Keseimbangan Gender Serta Bebanan Tugas Terus Menghantui Warga Pendidik

Oleh Wan Azrain Adnan 1.        Selamat Hari Guru! 2.        Pada tanggal 16 Mei setiap tahun, Hari Guru di sambut di seluruh negara untuk meraikan peranan,...

Rakyat tidak ‘bahagia’, pelbagai isu dan cabaran jejas kesejahteraan hidup

Laporan Kebahagiaan Dunia 2024 telah meletakkan Malaysia di tangga ke-59 daripada 143 buah negara. Ini merupakan penurunan 4 tangga, dari kedudukan ke-55 pada tahun 2023.

Masalah generasi muda perlu pendekatan menyeluruh, merentasi seluruh agensi Kerajaan

Saidina Ali bin Abu Talib R.A, Khalifah ke-4 Khulafa’ al-Rasyidin,pernah berkata: Jika kamu mahu melihat masa depan sesebuah negara, maka lihatlah pemuda-pemudinya pada hari ini.

Anak Sabah akan dilengkapi dengan kemahiran TVET, mampu bersaing dalam pasaran pekerjaan

Timbalan Perdana Menteri berikrar akan melengkapkan anak-anak negeri Sabah dengan kemahiran TVET bagi bersaing dalam pasaran pekerjaan. TPM turut menyatakan sejumlah 2,000 tempat disediakan di institusi TVET di China untuk industri teknologi tinggi dan industri.

Sabah Digesa Gubal Dasar Pekerja Asing Yang Baru

Sabah sewajarnya berhak menerima sebahagian daripada hasil kutipan levi pekerja asing yang bekerja di Sabah. Perkongsian hasil kutipan levi berkenaan akan membolehkan kuasa dan hak Sabah di penuhi, sebagaimana di impikan oleh pemimpin yang menandatangani Perjanjian Malaysia 1963.   

Pelaksanaan model subsidi bersasar beri impak positif yang besar kepada Sabah

Di dalam konteks Sabah, pelaksanaan model subsidi bersasar sudah pasti akan memberi impak positif yang besar kepada Sabah. Ini kerana masih ramai rakyat Sabah berpendapatan rendah dan berada di bawah paras kemiskinan. Penjimatan subsidi juga boleh di salurkan untuk pembangunan Sabah yang sudah lama terpinggir dari arus pembangunan negara.

Warkah Terbuka Untuk Menteri Ekonomi Malaysia

Sekalung tahniah kerana Sistem Pangkalan Data Utama (PADU) telah berjaya mendaftarkan lebih 10 juta orang, yang merangkumi hampir 50% daripada jumlah sasaran rakyat Malaysia yang berumur 18 tahun ke atas (21.96 juta).  

Have a tip, article or guest column? Send to us

Letters to the Editor must carry the sender’s full name and telephone number. A pseudonym may be included

email The Editor @ [email protected]

Utama

40 peratus hasil Sabah: Pendapat pelbagai versi disifatkan membelakang pimpinan...