Guna peruntukan sedia ada tampung kos penyertaan pasukan wakili Sabah ke MSSM

Langgani saluran TELEGRAM kami untuk berita terkini
Read Time:1 Minute, 14 Second

Kota Kinabalu : Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) telah mengarahkan Jabatan Pendidikan Negeri Sabah (JPNS) untuk menggunakan peruntukan sedia ada bagi menampung kos penyertaan pasukan bola sepak yang mewakili Sabah ke Majlis Sukan Sekolah Malaysia (MSSM).

Perkara itu dinyatakan Menteri Pendidikan Fadhlina Sidek dalam satu hantaran di Facebook bagi mengulas isu yang tular berkenaan penyertaan pasukan bola sepak Majlis Sukan Sekolah (MSS) Sabah dalam kejohanan MSSM.

“Sekalung penghargaan dan terima kasih diucapkan kepada Kerajaan Negeri Sabah, Kementerian Belia dan Sukan Sabah dan setiap pemimpin komuniti yang telah sama-sama membantu mencari jalan penyelesaian.

“KPM sentiasa berusaha untuk memastikan penglibatan menyeluruh semua murid institusi pendidikan bawah KPM dalam sukan dan kegiatan kokurikulum yang dapat menggilap bakat dan membentuk kemahiran insaniah,” katanya.

Beberapa hari lalu, tular seorang guru di negeri ini meluahkan rasa kekecewaan selepas pasukan bola sepak Keningau bawah 18 tahun (B18) yang menjuarai kejohanan MSS Sabah tidak dihantar ke Kejohanan MSSM yang diadakan di Johor.

Guru itu mendakwa skuad kendaliannya itu tidak dapat ‘diterbangkan’ ke Johor susulan masalah kewangan.

Dalam pada itu, Fadhlina berkata, KPM sentiasa cakna mengenai isu yang ditularkan dalam media sosial berhubung isu penyertaan pasukan bola sepak MSS Sabah dalam kejohanan MSSM di Johor pada 24 hingga 30 Ogos ini.

Katanya, bagi menjamin kemenjadian murid yang menyeluruh termasuk dalam sukan, KPM telah menyediakan peruntukan yang mencukupi untuk penganjuran sukan dan aktiviti kokurikulum di setiap peringkat.

“Peruntukan juga diberi kepada setiap jabatan pendidikan negeri bagi memastikan aktiviti sukan dan kokurikulum dapat dilaksanakan secara menyeluruh,” katanya. – SABAH MEDIA

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *