Rokok seludup bernilai RM5 juta dirampas

Langgani saluran TELEGRAM kami untuk berita terkini
Read Time:1 Minute, 32 Second

KOTA KINABALU: Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) Sabah berjaya merampas sebanyak 5.933 juta batang rokok pelbagai jenama dipercayai diseludup bernilai lebih RM5 juta dalam satu serbuan di sebuah rumah teres di Luyang, di sini, Rabu lalu.

Penolong Ketua Pengarah JKDM Zon Sabah, Mohd Nasir Deraman berkata, Operasi serbuan dijalankan Unit Operasi Penguatkuasaan dengan kerjasama Pasukan Tempur Operasi Medan Kastam (COBRA) pada jam 7 malam dan berjaya menahan seorang lelaki tempatan berusia 29 tahun.

Menurutnya, siasatan awal mendapati modus operandi yang digunakan adalah menyimpan barang tidak berkastam dengan cara menyembunyikan di dalam rumah kediaman sebagai stor untuk mengaburi mata pihak berkuasa.

“Semua rokok yang dirampas dianggarkan bernilai RM1.186 juta manakala anggaran nilai cukai dan duti terlibat berjumlah RM4.034 juta,” katanya pada sidang media di Wisma Penguatkuasaan JKDM Zon Sabah, di sini, hari ini.

Mohd Nasir berkata, suspek masih ditahan untuk membantu siasatan lanjut mengikut Seksyen 135 (1) (d) Akta Kastam 1967, jika sabit kesalahan boleh dikenakan denda tidak kurang daripada 10 kali ganda nilai barang atau RM100,000 dan tidak lebih dari 20 kali ganda nilai barang atau RM500,000 mengikut mana yang lebih besar.

“Pesalah boleh dikenakan hukuman penjara selama tempoh tidak kurang daripada enam bulan dan tidak lebih daripada lima tahun atau kedua-duanya,” jelasnya.

Mohd Nasir menyeru kepada masyarakat supaya membantu pihak JKDM dalam usaha memerangi jenayah penyeludupan khususnya membabitkan rokok, minuman keras, mercun, dadah, kenderaan dan lain-lain.

Katanya, orang ramai juga dinasihatkan supaya tidak membabitkan diri dengan aktiviti penyeludupan yang bukan saja merugikan hasil negara tetapi juga mendatangkan ancaman keselamatan negara dan kesejahteraan rakyat.

“JKDM menyeru kepada orang awam untuk memberi kerjasama dengan menyalurkan maklumat berkaitan sebarang aktiviti penyeludupan dengan menghubungi Talian Bebas Tol Kastam 1-800-88-8855 atau hadir ke mana-mana pejabat JKDM yang terdekat. Pihak JKDM juga memberi jaminan, identiti pemberi maklumat adalah dirahsiakan,” katanya.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *