Promosi Semporna secara agresif sebagai kawasan tumpuan pelancong – Christina

Langgani saluran TELEGRAM kami untuk berita terkini
Read Time:1 Minute, 14 Second

SEMPORNA: Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Datuk Christina Liew mahu daerah Semporna dipromosikan secara agresif sebagai kawasan tumpuan pelancong di arena domestik dan antarabangsa.

“Ini adalah kerana Semporna merupakan pintau masuk ke destinasi pelancongan menyelam terkenal dunia seperti Pulau Sipadan.

“Justeru itu, adalah mustahak kerajaan menaik taraf kemudahan asas (bekalan air dan elektrik) di sini dan infrastruktur jalan raya dari Tawau menuju ke daerah Semporna, selain keperluan untuk mempertingkatkan kawalan keselamatan pelancong domestik dan antarabangsa.

“Disamping, kita mesti mempamerkan budaya unik Semporna kepada dunia, bercirikan pakaian dan tarian tradisional yang eksotik untuk menarik lebih ramai pengunjung luar menyaksikan acara Regatta Lepa akan datang, ini penting untuk meningkatkan keyakinan pelancong,” katanya pada sidang media selepas majlis penutupan acara Regatta Lepa ke-28 Semporna pada malam Sabtu.

Sehubungan dengan itu, Christina berkata beliau akan membangkitkan perkara itu kepada kerajaan negeri dan persekutuan.

“Saya akan membawa keperluan yang mendesak untuk memperkasa pelancongan Semporna kepada perhatian Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya Persekutuan (Motac), Dato’ Seri Tiong King Sing,” tambahnya.

Sementara itu, Christina mendedahkan sehingga September tahun ini, Sabah telah mencapai 85.6 peratus daripada sasaran untuk mencapai 2.2 juta ketibaan pelawat bagi 2023.

Memetik statistik Bahagian Perangkaan Lembaga Pelancongan Sabah (STB), beliau berkata sejak Januari hingga September tahun ini, Sabah menerima seramai 1,883,794 ketibaan pengunjung.

“Angka ini mencatatkan peningkatan sebanyak 58.2 peratus berbanding tempoh yang sama dari Januari hingga September 2022. Peningkatan ini disumbangkan oleh peningkatan sambungan udara ke Sabah dan kempen pemasaran oleh STB,” jelasnya.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *