HomeUtamaArab Saudi nasihat umat Islam tidak terpedaya dengan iklan palsu haji di...

Arab Saudi nasihat umat Islam tidak terpedaya dengan iklan palsu haji di media sosial

Read Time:51 Second

RIYADH: Pihak Keselamatan Awam Arab Saudi hari ini menasihatkan umat Islam supaya tidak terpengaruh dengan iklan palsu yang menawarkan perkhidmatan haji di laman media sosial.

Menurut Agensi Berita Arab Saudi (SPA) yang memetik kenyataan Direktorat Agung Keselamatan Awam Arab Saudi, iklan palsu terbabit bertujuan memperdaya dan menipu masyarakat mengenai perkhidmatan yang diberikan menerusi individu atau agensi yang tidak diketahui.

Antara perkhidmatan yang dijanjikan menerusi iklan berkenaan adalah seperti perkhidmatan menunaikan haji bagi pihak lain, penyediaan dan pengagihan haiwan korban untuk jemaah haji dan perkhidmatan pengangkutan.

“Kami juga ingin menjelaskan ‘The Kingdom of Saudi Arabia Project For Utilisation Of Hady & Adhi’ (Adahi) adalah pihak berkuasa rasmi yang dilantik oleh kerajaan Arab Saudi dan bertanggungjawab dalam urusan kupon Hady, Adahi , Fidyah dan Sedekah bagi pihak jemaah haji,” katanya.

Pihaknya juga berkata, sebarang urusan mengenai perkara tersebut boleh dilakukan melalui laman web rasmi projek adahi.org, atau platform elektronik rasmi lain seperti platform Ehsan atau cawangan-cawangan yang bertauliah.

“Penguatkuasaan dan penalti akan dikenakan ke atas sesiapa yang melanggar undang-undang”, katanya. – BERNAMA

RELATED ARTICLES
Utama

Bas ekspres jatuh gaung, enam mangsa cedera

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular