HomeUtamaAktiviti Pendakian Gunung Kinabalu Mula Dibuka Hari Ini

Aktiviti Pendakian Gunung Kinabalu Mula Dibuka Hari Ini

Read Time:1 Minute, 1 Second

KOTA KINABALU : Aktiviti pendakian Gunung Kinabalu akan mula dibuka semula kepada orang awam dan pelawat bermula hari ini.

Taman-Taman Sabah (TTS) dalam satu kenyataan berkata, selain aktiviti pendakian, semua pejabat dan stesen TTS akan turut dibuka kepada awam hari ini.

Namun bagi Taman Pulau-Pulau Penyu Sandakan akan mula dibuka pada 20 September ini manakala Pulau Bohey Dulang Taman Marin Tun Sakaran Semporna dan Sub Stesen Kimanis Taman Banjaran Crocker Keningau akan dimaklumkan kemudian.

“Walaubagaimanapun hanya pelawat dan pendaki yang lengkap divaksinasi, tinggal di daerah yang sama dan berusia diatas 12 tahun serta 70 tahun ke bawah sahaja dibenarkan masuk ke destinasi-destinasi ini.

“Had pelawat adalah seramai 100 orang pada satu hari untuk setiap destinasi lawatan (setiap Sub Stesen dan Pulau),” katanya.

Selain itu, semua aktiviti yang dibenarkan dalam Taman adalah tertakluk kepada prosedur standard operasi (SOP) Pengoperasian Stesen TTS Pelan Pemulihan Negara (PPN) Fasa Kedua yang di kemaskini pada 11 September 2021.

RELATED ARTICLES
Utama

KPDN Sabah catat nilai rampasan lebih RM3.2 juta atas pelbagai kesalahan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular