HomeUtamaSESB Laksana Inisiatif Kurangkan Risiko Gangguan Ketika Bencana Alam

SESB Laksana Inisiatif Kurangkan Risiko Gangguan Ketika Bencana Alam

Read Time:2 Minute, 24 Second

KOTA KINABALU: Pelbagai inisiatif serta mitigasi untuk mengurangkan risiko gangguan bekalan elektrik ketika berlaku bencana alam telah dilaksanakan oleh Sabah Electricity Sdn Bhd (SESB).

Penambahbaikan berterusan juga akan terus diusahakan memandangkan terdapat kawasan-kawasan baharu banjir beserta kaedah baharu yang boleh dilaksanakan untuk mengurangkan impak kepada pengguna.

Antara inisiatif yang telah dilaksanakan ialah kerja-kerja pemantauan serta penyelenggaraan berkala disamping penyediaan janakuasa bergerak khasnya di kawasan-kawasan yang sering dilanda banjir.

Ketua Pegawai Eksekutif Datuk Ir. Abdul Nasser Bin Abdul Wahid berkata demikian ketika melakukan lawatan susulan ke tapak banjir di Kampung Sugud dan tapak menara penghantaran di Kampung Minintod Penampang pada Jumaat.

SESB menganggarkan kerugian jutaan ringgit berikutan kerosakan-kerosakan yang dialami akibat banjir dan hujan lebat berterusan yang menyebabkan pelbagai kerosakan pada cerun tapak tiang menara talian penghantaran serta kerosakan pada tiang- tiang elektrik talian pembahagian dan pencawang elektrik di kampung-kampung terlibat.

Walaubagaimanapun, SESB telah berjaya melaksanakan tindakan-tindakan mitigasi interim awal ke atas lebih 50 menara talian yang terlibat serta telah berjaya membekalkan elektrik semula kepada hampir semua pengguna di kampung-kampung terlibat pada tempoh secepat yang mungkin.

“Tidak dinafikan ada terdapat tempat yang memerlukan lebih masa untuk dibaikpulih
disebabkan oleh kekangan-kekangan yang tidak dapat dielak antaranya kesukaran pasukan teknikal untuk masuk ke dalam lokasi disebabkan jalan tidak dapat dilalui dan keadaan yang tidak selamat untuk melakukan kerja kerja pembaikan,” katanya.

Abdul Nasser memaklumkan tiang elektrik dan pencawang kecil yang kebanyakannya berada di bahu jalanraya adalah dua pepasangan yang sering terjejas apabila berlaku bencana alam seperti banjir dan tanah runtuh.

Pokok-pokok yang rebah akibat tanah runtuh akan menimpa tiang dan kabel.

Manakala pokok-pokok yang dibawa arus banjir yang deras akan juga boleh merosakkan struktur pencawang kecil serta peralatan di dalamnya.

Beliau menjelaskan lebih 100 talian Pembahagian dan 2 pencawang elektrik kecil di bahu jalanraya tersebut telah rosak teruk.

Disamping itu lebih 50 menara talian penghantaran juga telah terjejas oleh hakisan tanah runtuh akibat cuaca buruk melanda beberapa kawasan di Pantai Barat Negeri Sabah sejak dua minggu ini.

Mengulas mengenai kedudukan menara penghantaraan milik SESB di Kampung Maang, Penampang, beliau berkata SESB telah melaksanakan langkah interim yang sepatutnya bagi mengurangkan hakisan akibat hujan yang berpanjangan.

Abdul Nasser juga berkata untuk tiang menara yang berisiko, SESB bersama konsultan dan kontraktor yang dilantik telah mula melaksanakan kerja-kerja rehabilitasi dan penstabilan cerun secara kekal dengan dipantau oleh pasukan teknikal SESB sendiri.

“SESB juga memohon kerjasama masyarakat untuk tidak menularkan berita tidak benar berkaitan SESB seperti dakwaan kita akan memutuskan bekalan elektrik secara besar-besaran, kerana berita seperti ini tidak betul kerana SESB sentiasa ada pelan mitigasi operasi untuk meneruskan pembekalan elektrik.

Berita palsu sebegini akan hanya menimbulkan panik dan tidak akan membantu keadaan,” katanya lagi.

Pengguna dinasihatkan untuk terus melaporkan segera aduan kecemasan seperti wayar elektrik putus, tiang tumbang dan pokok tumbang ke atas talian elektrik kepada SESB Careline 15454 atau 088-515000 atau whatsapp 019-8525427.

RELATED ARTICLES
Utama

Petani cedera parah tertembak diri sendiri dengan senapang ‘bakakuk’

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular