ATB2 & Reef Guardin Bantu 4 Mangsa Bot Terbakar

Langgani saluran TELEGRAM kami untuk berita terkini
Read Time:57 Second

SANDAKAN : Empat mangsa bot terbakar di perairan Pulau Billean disini berjaya diselamatkan dan dibantu Angkatan Tugas Bersama 2 (ATB2) dan Tim Pasukan Atur Gerak Cepat (QRF) tengah hari tadi.

Kejadian kira-kira jam 12.30 tengah hari itu, bot yang dinaiki mangsa warga tempatan itu terbakar ketika menghidupkan pam air menggunakan teknik ‘jump-start’ ketika berlindung di pulau itu ekoran hujan lebat.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan Bahagian Hal Ehwal Awam ATB2 berkata, bot yang terbakar terpaksa dilepas dan hanyut menuju Pulau Tegipil yang terletak berhampiran pulau berkenaan.

Hasil maklumat dari salah seorang mangsa terlibat, memaklumkan bahawa mereka sedang menaiki bot dari Sandakan menuju ke Kudat bagi urusan perniagaan sangkar ikan.

Salah seorang mangsa dibawa ke Hospital Duchess Of Kent Sandakan menggunakan ambulans bagi menerima rawatan lanjut

Walau bagaimanapun, ekoran cuaca hujan lebat serta mengalami masalah bot, mereka terpaksa berlindung sementara di Jeti Pulau Billean milik Reef Guardian.

Kesemua mangsa bot terbakar telah dibawa ke Pulau Lankayan oleh bot milik Reef Guardian, sebelum diserahkan kepada Detasmen Bot Sandakan ATB 2 untuk dibawa ke Sandakan menggunakan bot VIPER 7 untuk menerima rawatan di Hospital Duchess of Kent (HDOK), Sandakan.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *