HomeUtama1,100 Sumbangan Bakul Makanan Sempena Deepavali Diagihkan Kepada Masyarakat India Di Sabah

1,100 Sumbangan Bakul Makanan Sempena Deepavali Diagihkan Kepada Masyarakat India Di Sabah

Read Time:1 Minute, 21 Second

KOTA KINABALU: Sebanyak 1,100 sumbangan bakul makanan akan diagihkan kepada masyarakat India di Sabah bagi membantu meringankan beban mereka akibat pandemik COVID-19, disamping sebagai persiapan merayakan sambutan Hari Deepavali.

Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Hajiji Noor berkata, kerajaan sentiasa prihatin dengan masalah yang dihadapi rakyat, terutama kumpulan B40 akibat pandemik COVID-19.

“Sumbangan bakul makanan kepada rakyat golongan B40 termasuklah masyarakat India membuktikan keprihatinan kerajaan dalam membela nasib rakyat di Sabah”, kata Hajiji semasa majlis penyampaian sumbangan bakul makanan kepada masyarakat India B40 di pejabat Ketua Menteri di Menara Kinabalu, hari ini.

Katanya, kerajaan melalui pelbagai agensi menyalurkan pelbagai bantuan kepada rakyat kumpulan B40 bagi membantu meringankan sara hidup mereka.

Hajiji berkata, semangat Keluarga Malaysia yang menggariskan tiga teras utama iaitu Keterangkuman (inclusivity), Kebersamaan (common ground) dan Kesyukuran (contentment) turut diterjemahkan pada majlis hari ini.

Beliau berharap, sumbangan daripada Kerajaan Negeri ini akan memberi sinar kegembiraan kepada keluarga yang menerima sumbangan, sebagai persediaan menyambut Hari Deepavali.

“Saya dan keluarga ingin mengucapkan Selamat Hari Deepavali kepada semua masyarakat India di Sabah khasnya dan di seluruh negara amnya.

“Walaupun dalam suasana yang sederhana dan masih perlu mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang berkuatkuasa, kita masih berpeluang sama-sama meraikan perayaan ini melalui semangat Kebersamaan dan Kesyukuran sebagai tanda bahawa kita adalah ‘Keluarga Malaysia’,” ujarnya.

Turut hadir ialah Setiausaha Hal Ehwal Dalam Negeri dan Penyelidikan, Jabatan Ketua Menteri, Datuk Ag Shahminan Ag.Sahari, Pengarah Jabatan Perkhidmatan Kebajian Am Sabah, Encik Jais Asri, Presiden Gabungkan Masyarakat India Sabah (GMIS), Datuk Nagaraju Applasamy, Sivathalayan Subramaniam (Penasihat GMIS), Setiausaha, Rishi Kumar Loganathan, Bendahari, Sukawathi Shunmugan dan wakil komuniti Sikh, Datuk Ir. Ts. Amarjit Singh.

RELATED ARTICLES
Utama

Petani cedera parah tertembak diri sendiri dengan senapang ‘bakakuk’

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular