HomeUtamaHajiji Mengalu-alukan Kedatangan Pelancong Dari China Ke Sabah

Hajiji Mengalu-alukan Kedatangan Pelancong Dari China Ke Sabah

Read Time:1 Minute, 18 Second

Oleh NORMIMIE DIUN

KOTA KINABALU: Kerajaan Sabah mengalu-alukan kedatangan ramai pelancong dari negara China melawat negeri ini apabila pintu sempadan negara dibuka kepada pelawat antarabangsa.

Ketua Menteri, Datuk Seri Hajiji Noor berkata, sektor pelancongan negeri ini banyak bergantung kepada pelancong asing terutamanya dari negara China.

“Pandemik COVID-19 menyebabkan sektor pelancongan teruk terjejas. Dengan pembukaan sempadan negara kepada pelawat antarabangsa dalam tempoh terdekat, kita berharap ramai pelancong dari China akan melawat Sabah.

“Ini akan dapat membantu pemulihan sektor pelancongan tempatan dan meningkatkan ekonomi negeri”, katanya semasa menerima kunjungan hormat daripada Konsul Jeneral Republik Rakyat China di Kota Kinabalu, Liang Caide di kediaman rasminya di Sri Gaya, pada Jumaat.

Hajiji juga berharap Liang dan Kedutaan Republik Rakyat China di Malaysia membantu mempromosikan Sabah sebagai salah satu destinasi pelancongan utama di China.

“Sabah juga mengalu-alukan pelaburan asing terutama dari negara China selain sektor pelancongan untuk bersama-sama membangunkan pelbagai sektor utama di negeri ini seperti industri pembinaan, pertanian dan industri berteknologi tinggi yang baharu.

“Kerajaan Negeri Gabungan Rakyat Sabah (GRS) akan terus bekerjasama erat dengan Konsul Jeneral Republik Rakyat China di Kota Kinabalu dan Kedutaan China untuk menarik lebih ramai pelabur China ke Sabah, yang akan membantu merancakkan pertumbuhan sektor ekonomi negeri ini.

“Hubungan baik dan kerjasama yang sedia terjalin di antara Sabah dan China akan terus diperkukuhkan lagi, kerana ia memberi banyak manfaat kepada kedua-dua pihak”, tegasnya.

Terdahulu Liang memberi taklimat kepada Hajiji mengenai perkembangan terkini negara republik rakyat China dan usaha yang dilakukan oleh pejabatnya dalam membantu mempromosikan Sabah sebagai destinasi pelancongan, pelaburan dan perdagangan.

RELATED ARTICLES
Utama

ESSCOM bakal lancarkan aplikasi ‘Friends Of Sabah’

Mahkamah Kota Kinabalu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular