JPPNS Fokus Sekolah Daif, Tidak Selamat

Read Time:1 Minute, 33 Second

KOTA KINABALU : Jawatankuasa Pembangunan Pendidikan Negeri Sabah (JPPNS) akan memberi fokus utama bagi mendapatkan maklumat berhubung sekolah daif dan tidak selamat di negeri ini.

Menteri Tugas-Tugas Khas Sabah Datuk Mohd Arifin Mohd Arif berkata, sebanyak 15 ahli jawatankuasa dilantik bagi membarisi jawatankuasa berkenaan yang turut dipengerusikan oleh beliau.

“Pada hari ini kita telah menyampaikan watikah pelantikan ahli Jawatankuasa Pembangunan Pendidikan Negeri Sabah yang saya pengerusinya dan salah seorangnya adalah Pengarah Jabatan Pendidikan Negeri Sabah (JPNS).

“Jawatankuasa ini akan memberi fokus utama untuk mendapatkan maklumat berhubung dengan sekolah-sekolah daif dan sekolah yang tidak selamat di Sabah,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas menghadiri Majlis Penyampaian Bantuan Khas Tunai Peperiksaan (BAKTI) dan pelancaran Bantuan Aktiviti PIBG Sabah (BAGUS), Bantuan Ihsan Sekolah Sabah (BISBAH) dan Anugerah Kecemerlangan Pendidikan Sabah (AKSA) 2022 di Dewan Bankuasi, Menara Kinabalu, di sini hari ini.

Majlis itu disempurnakan Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor yang diwakili Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan Sabah Datuk Seri Masidi Manjun.

Mohd Arifin berkata, jawatankuasa itu juga akan bermesyuarat dua bulan sekali bagi membincangkan untuk menyelesaikan masalah yang dihadapi seklah-sekolah terutama di kawasan pedalaman.

Dalam pada itu, Mohd Arifin berkata, pada tahun ini pihaknya akan melaksanakan siri jelajah ke beberapa buah daerah di Sabah menerusi program Wadah dan Amal Menteri Tugas-Tugas Khas Sabah (WAM 2-Care).

Katanya, menerusi program itu, pihaknya akan mendapatkan maklumat dan input yang berkenaan khususnya dari sudut pendidikan dan perkara lain.

“Tahun ini seperti tahun lalu, kita akan adakan jelajah program WAM 2-Care untuk bertemu Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD); Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) dan Pejabat Daerah untuk mendapatkan input lebih lanjut daripada mereka.

“Disana kita akan dapat input penting untuk kita sama-sama menyelesaikan masalah yang dihadapi oleh masyarakat dikawasan khususnya dari sudut pendidikan dan lain-lain seperti mana yang pernah ditimbulkan oleh beberapa wakil rakyat di Dewan Undangan Negeri (DUN),” katanya.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.