HomeUtamaHajiji Di Sarawak Memperkukuhkan Hubungan Erat Sedia Ada

Hajiji Di Sarawak Memperkukuhkan Hubungan Erat Sedia Ada

Read Time:1 Minute, 24 Second

KUCHING: Ketua Menteri, Datuk Seri Hajiji Noor bersama pemimpin tertinggi kerajaan negeri Sabah tiba di sini hari ini untuk lawatan sehari bagi memperkukuhkan lagi hubungan erat sedia ada dengan Sarawak.

Dalam lawatan sulungnya ke Kuching sebagai Ketua Menteri Sabah, Hajiji mengadakan pertemuan dengan rakan sejawatnya dari Sarawak, Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg buat kali pertama selepas beliau mengetuai Gabungan Parti Sarawak (GPS) meraih kemenangan besar dalam Pilihan Raya Negeri itu, pada Disember lalu.

Hajiji berkata, selain secara peribadi mengucapkan tahniah kepada Tan Sri Abang Johari atas kejayaan mendapatkan mandat yang jelas untuk menerajui kerajaan, lawatan itu juga bertujuan meneroka bidang kerjasama baharu antara kedua-dua negeri Borneo sebagai rakan wilayah dalam Persekutuan Malaysia.

“Sabah dan Sarawak mempunyai banyak persamaan dari segi budaya, sejarah dan perjuangan. Oleh itu, terdapat banyak sinergi untuk dimanfaatkan demi kebaikan kita bersama.

“Sebagai ahli dalam Majlis Khas MA63 yang dipengerusikan oleh Perdana Menteri, kami telah bekerjasama secara padu untuk mendesak kelulusan Pindaan Perlembagaan Persekutuan 2021 yang berkaitan dengan Perjanjian Malaysia 1963, pada tahun lalu,” tegasnya.

Dalam mesyuarat itu yang turut dihadiri anggota Kabinetnya, Tan Sri Abang Johari berkongsi pandangannya mengenai beberapa perkara termasuk hubungan negeri-Persekutuan, keperluan untuk kestabilan politik, hak Sarawak dan pendirian bersama yang boleh diambil oleh Sarawak dan Sabah dalam mendapatkan hak negeri.

Hajiji berkata beliau dan Tan Sri Abang Johari bukanlah asing, kedua-duanya telah lama berkawan dan rakan sekerja, berkhidmat sebagai Menteri Perumahan dalam kerajaan terdahulu.

Turut mengiringi Ketua Menteri ialah tiga timbalannya, Datuk Seri Bung Moktar Radin; Datuk Seri Dr Jeffrey Kitingan dan Datuk Dr Joachim Gunsalam; Speaker Dewan Undangan Negeri Sabah Datuk Kadzim Yahya dan Setiausaha Kerajaan Negeri Sabah Datuk Seri Sr Safar Untong.

RELATED ARTICLES
Utama

MTCP : Diplomasi Budaya 2024 kukuhkan hubungan dua hala

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular