HomeUtamaPasukan Keselamatan Dan Petugas Kesihatan Penting Dalam Pelaksanaan Hala Tuju SMJ

Pasukan Keselamatan Dan Petugas Kesihatan Penting Dalam Pelaksanaan Hala Tuju SMJ

Read Time:2 Minute, 7 Second

KOTA KINABALU: Kerajaan negeri dapat melaksanakan pelan pembangunannya dengan lancar khususnya Hala Tuju Sabah Maju Jaya berikutan komitmen daripada pasukan keselamatan dalam menjaga keamanan dan petugas kesihatan dalam memerangi COVID-19.

Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor berkata, pasti pasukan keselamatan dan petugas kesihatan telah memainkan peranan penting untuk membantu negara merealisasikan visinya untuk menjadikan Malaysia sebuah negara yang progresif dan Sabah sebuah negeri yang makmur.

Ketua Menteri, Datuk Seri Panglima Haji Hajiji Haji Noor menyampaikan sumbangan kuih muih Hari Raya Aidilfitri kepada Pengarah Kesihatan Negeri Sabah, Datuk Rose Nani Mudin sempena Majlis Penyerahan Kuih Muih Hari Raya Aidilfitri kepada Pasukan Keselamatan dan Petugas Kesihatan di Dewan Bankuasi, Menara Kinabalu, di sini hari ini. Turut kelihatan isteri Ketua Menteri, Datin Seri Panglima Hajah Juliah Salag; Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Seri Panglima Sr Safar Untong dan isterinya yang juga Pengerusi PUSPANITA negeri Sabah, Datuk Dr Nuinda Alias.
Ketua Menteri, Datuk Seri Hajiji Noor menyampaikan sumbangan kuih muih Hari Raya Aidilfitri kepada Pengarah Kesihatan Negeri Sabah, Datuk Rose Nani Mudin sempena Majlis Penyerahan Kuih Muih Hari Raya Aidilfitri kepada Pasukan Keselamatan dan Petugas Kesihatan di Dewan Bankuasi, Menara Kinabalu, di sini hari ini. Turut kelihatan isteri Ketua Menteri, Datin Seri Panglima Hajah Juliah Salag; Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Seri Panglima Sr Safar Untong dan isterinya yang juga Pengerusi PUSPANITA negeri Sabah, Datuk Dr Nuinda Alias.
Ketua Menteri, Datuk Seri Panglima Haji Hajiji Haji Noor menyampaikan sumbangan kuih muih Hari Raya Aidilfitri kepada Timbalan Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Jauteh Dikun sempena Majlis Penyerahan Kuih Muih Hari Raya Aidilfitri kepada Pasukan Keselamatan dan Petugas Kesihatan di Dewan Bankuasi, Menara Kinabalu, di sini hari ini. Turut kelihatan isteri Ketua Menteri, Datin Seri Panglima Hajah Juliah Salag; Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Seri Panglima Sr Safar Untong dan isterinya yang juga Pengerusi PUSPANITA negeri Sabah, Datuk Dr Nuinda Alias.
Ketua Menteri, Datuk Seri Hajiji Noor menyampaikan sumbangan kuih muih Hari Raya Aidilfitri kepada Timbalan Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Jauteh Dikun sempena Majlis Penyerahan Kuih Muih Hari Raya Aidilfitri kepada Pasukan Keselamatan dan Petugas Kesihatan di Dewan Bankuasi, Menara Kinabalu, di sini hari ini. Turut kelihatan isteri Ketua Menteri, Datin Seri Panglima Hajah Juliah Salag; Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Seri Panglima Sr Safar Untong dan isterinya yang juga Pengerusi PUSPANITA negeri Sabah, Datuk Dr Nuinda Alias.

“Keamanan yang kita nikmati ketika ini membolehkan negara terus maju ke hadapan. Dalam konteks pembukaan semula sempadan negara pada 1 April lalu, keamanan Malaysia adalah penting untuk membantu mendapatkan keyakinan pelabur serta menarik pelancong asing datang ke negara kita.

“Kerajaan dan rakyat terhutang budi atas sumbangan dan pengorbanan mereka,” kata Hajiji selepas majlis penyampaian kuih muih Hari Raya Aidilfitri kepada pasukan keselamatan dan petugas kesihatan di Dewan Bankuasi di Menara Kinabalu, di sini hari ini.

Acara ini diadakan setiap tahun sebagai tanda penghargaan dan pengiktirafan kepada semua anggota pasukan keselamatan.

Juga tidak dilupakan petugas kesihatan, doktor, jururawat dan paramedik yang telah bekerja tanpa jemu terutama ketika pandemik COVID-19.

“Bagi pihak kerajaan negeri, saya merakamkan setinggi-tinggi penghargaan dan terima kasih atas jasa serta pengorbanan semua anggota dalam pasukan keselamatan serta petugas kesihatan,” katanya.

Turut hadir Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Seri Safar Untong; Setiausaha Persekutuan Sabah, Dato’ Sarul Bahiyah Abu; Ketua Pengarah Jabatan Perkhidmatan Awam Negeri, Datuk Rosmadi Sulai; Pengarah Kesihatan Negeri, Datuk Dr Rose Nani Mudin; ketua dan pegawai kanan pasukan keselamatan termasuk Timbalan Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Jauteh Dikun; Panglima Divisyen Kelima Infantri Malaysia, Mejar Jeneral Dato’ Mohd Halim Khalid; Pengarah Maritim Sabah dan Labuan, Laksamana Pertama Datuk Mohd Rosli Abdullah.

RELATED ARTICLES
Utama

40 peratus hasil Sabah: Pendapat pelbagai versi disifatkan membelakang pimpinan...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular