Situasi air pasang besar, banjir di Sabah mula tunjuk trend penurunan

Langgani saluran TELEGRAM kami untuk berita terkini
Read Time:1 Minute, 31 Second

Langgani saluran TELEGRAM kami untuk berita terkini

KOTA KINABALU: Situasi air pasang besar dan banjir di negeri ini mula menunjukkan trend penurunan dimana seramai 1,622 mangsa daripada 366 Ketua Isi Rumah (KIR) masih ditempatkan di pusat pemindahan sementara (PPS) setakat jam 12 tengah hari tadi.

Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri Sabah memaklumkan, jumlah itu merupakan penurunan seramai empat mangsa daripada 1,626 mangsa yang dilaporkan jam 8 pagi tadi.

Menurut kenyataan itu lagi, jumlah daerah yang terjejas kekal empat daerah iaitu Pitas, Kota Belud, Kota Kinabalu dan Sandakan.

“Sehingga jam 12 tengah hari tadi, jumlah mangsa yang terjejas dengan air pasang besar dan banjir mula menunjukkan penurunan khususnya di daerah Kota Belud iaitu seramai 139 mangsa berbanding 143 mangsa jam 8 pagi tadi.

“Sementara itu, jumlah mangsa yang ditempatkan di PPS di Pitas, Kota Kinabalu dan Sandakan masih kekal sehingga kini,” menurut kenyataan itu di sini hari ini.

Daerah Pitas kekal menjadi daerah yang mencatatkan jumlah mangsa tertinggi iaitu seramai 745 mangsa daripada 171 KIR.

Antara PPS yang dibuka di Pitas ialah Dewan Kampung Mempakad (163 mangsa); Balai Raya Agropolitan Kampung Pinggan-Pinggan (277 mangsa); Dewan Terbuka Kampung Salimpodon (13 mangsa); Gereja SIB Kampung Luntuk (79 mangsa); Dewan Terbuka Kampung Rosob (156 mangsa) dan Dewan Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Pinggan-Pinggan (57 mangsa).

Di Sandakan pula menjadi daerah kedua tertinggi mencatatkan jumlah mangsa air pasang besar iaitu seramai 684 mangsa melibatkan 122 KIR dan ditempatkan di PPS Sekolah Kebangsaan (SK) Sungai Anib 2.

Di Kota Belud, meskipun mencatat penurunan jumlah mangsa namun PPS yang masih dibuka kekal dua iaitu di Dewan SK Pekan (62 mangsa) dan Dewan Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) Chung Hwa (77 mangsa).

“Bagi daerah Kota Kinabalu pula, seramai 54 mangsa melibatkan 15 KIR yang terjejas dengan air pasang besar ditempatkan di PPS Dewan Muhibbah Sembulan,” katanya. – SABAH MEDIA

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *