HomeUtamaIsu projek LCS antara tumpuan sidang Parlimen hari ini 

Isu projek LCS antara tumpuan sidang Parlimen hari ini 

Read Time:1 Minute, 19 Second

BERNAMA

KUALA LUMPUR: Isu projek Kapal Tempur Pesisir (LCS) dan dasar bagi menggalakkan penggunaan kenderaan elektrik (EV) dijangka menjadi tumpuan pada persidangan Dewan Rakyat hari ini.

Menurut Aturan Urusan Mesyuarat dalam laman rasmi Parlimen, soalan berhubung langkah-langkah yang diambil kerajaan dalam mengatasi isu projek LCS yang meruncing dan menjejaskan perancangan Transformasi 15-to-5 tentera laut, diajukan Nordin Ahmad Ismail (PN-Lumut) kepada menteri pertahanan pada sesi soal jawab.

Transformasi 15-to-5 tentera laut itu merujuk kepada rancangan TLDM menyusun 15 buah kelas kapal yang sedia ada kepada lima.

Turut tersenarai, soalan Jimmy Puah Wee Tse (PH-Tebrau) kepada menteri perdagangan antarabangsa dan industri mengenai dasar kementerian bagi menggalakkan penggunaan EV serta penambahan stesen pengecasan untuk EV di seluruh negara.

Shahidan Kassim (PN-Arau) pula meminta menteri komunikasi dan digital menyatakan sejauh mana Akta Hasutan 1948, Akta Rahsia Rasmi 1972 dan Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 bertindak sebagai pengawal kepada kebebasan media yang tiada had sempadan penyebaran terutama menerusi media elektronik.

Selain itu, beliau turut bertanyakan sama ada kerajaan berhasrat mengkaji semula akta berkaitan kebebasan media bagi menangani masalah pemberita tidak beretika seperti meletakkan tajuk artikel yang bercanggah dengan kandungannya.

Soalan mengenai pendigitalan perkhidmatan kerajaan pula akan diajukan Amirudin Shari (PH-Gombak) yang meminta penjelasan perdana menteri berhubung perancangan dan garis masa kerajaan bagi inisiatif itu dilaksanakan sepenuhnya serta langkah kerajaan menjamin maklumat pengguna dalam aspek keselamatan siber.

Selesai sesi soal jawab, ahli Dewan Rakyat akan mengambil bahagian menyambung semula sesi perbahasan usul menjunjung kasih titah diraja.

Persidangan Dewan Rakyat kali ini berlangsung 29 hari bermula dari 13 Feb hingga 30 Mac.

RELATED ARTICLES
Utama

Hajiji terima kunjungan hormat delegasi US-ASEAN Business Council

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular