HomeUtamaSabah & Sarawak perlu kumpulan bakat dinamik, sokong pelaburan jangka panjang

Sabah & Sarawak perlu kumpulan bakat dinamik, sokong pelaburan jangka panjang

Read Time:2 Minute, 15 Second

KOTA KINABALU: Kerajaan Negeri Sabah menyokong penuh sebarang usaha memacu aktiviti ekonomi dan memupuk pembangunan modal insan bagi mengekal dan mengembangkan pelaburan jangka panjang yang datang ke negeri ini.

Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor berkata ekonomi Sabah telah kekal berdaya tahan, terbukti dengan fakta bahawa dari 2020 hingga 2022, ia telah memperoleh pelaburan bernilai RM11.5 bilion dengan 89 projek menjana lebih 4,500 peluang pekerjaan untuk rakyat Sabah.

“Daripada RM11.5 bilion itu, RM9.2 bilion terdiri daripada pelaburan langsung asing (FDI) dan RM2.3 bilion lagi adalah pelaburan domestik.

“Ini mewakili 72.9 peratus daripada pelaburan atau RM8.4 bilion untuk
sektor pembuatan, sektor primer yang terdiri daripada pertanian, perlombongan, komoditi dan perladangan (RM1.6b) dan sektor perkhidmatan (RM1.5b).

“Selain itu, saya juga berbesar hati untuk berkongsi bahawa Projek Keluli Hijau Bersepadu, bernilai RM19.6 bilion di Taman Perindustrian Minyak dan Gas Sipitang, dijangka wujud lebih 10,000 peluang pekerjaan berkemahiran tinggi untuk masyarakat setempat,” katanya.

Tambahan pula, Borneo Malaysia tidak lama lagi akan mempunyai infrastruktur cemerlang yang akan
mengembangkan aktiviti ekonomi ke lokasi yang sebelum ini tidak boleh diakses dalam kedua-dua negeri dengan penyiapan projek Lebuhraya Pan Borneo ditambah dengan pembinaan Fasa Dua dan Fasa Tiga Projek hubungan Jalan Raya Sabah-Sarawak (SSLR), katanya.

“Walaupun pelaburan sedemikian meletakkan Sabah dan Sarawak dalam kedudukan yang baik, kita memerlukan tenaga kerja dan kumpulan bakat yang dinamik dan tangkas untuk mengekalkan dan mengembangkan pelaburan ini untuk jangka masa panjang.

“Selain itu, modal insan yang kukuh adalah penting dalam memastikan kami terus mencipta dan mengekalkan infrastruktur yang dibangunkan dengan baik dan terus mendahului persaingan yang semakin meningkat dalam
Asia Tenggara,” katanya pada Persidangan dan Pameran Modal Insan Kebangsaan (NHCCE) 2023 – Wilayah Borneo yang diadakan di Pusat Konvensyen Antarabangsa Sabah (SICC) di sini hari ini.

Ucapan Ketua Menteri telah disampaikan oleh Timbalan Ketua Menteri I/Menteri Pertanian, Perikanan dan Industri Makanan Datuk Seri Dr Jeffrey Kitingan.

Hajiji berkata bahawa NHCCE 2023 – Wilayah Borneo adalah acara yang tepat pada masanya dengan projek-projek ini di tempat.

“Persidangan dan Pameran datang pada masa yang sepatutnya kita letakkan lebih besar kepentingan membangunkan penyelesaian pembangunan modal insan yang lebih strategik untuk Sabah dan Sarawak. Ini akan meletakkan kita dalam kedudukan yang lebih kukuh untuk memastikan kejayaan semua projek pembangunan semasa dan akan datang ini,” katanya.

Ketua Menteri berkata NHCCE 2023 – Wilayah Borneo adalah platform terbaik untuk wakil kerajaan, ahli akademik, pemain industri, dan profesional yang bekerja di Sabah dan Sarawak untuk membincangkan cabaran dan peluang modal insan mereka secara bermakna.

Beliau berkata para perwakilan boleh menggunakan peluang ini untuk belajar daripada pakar cara menggunakan penyelesaian inovatif, mengumpul cerapan dipacu data dan menggunakan analitik utama untuk membuat keputusan yang berkesan.

Turut hadir Menteri Sumber Manusia Persekutuan V. Sivakumar.

RELATED ARTICLES
Utama

102 KIR terjejas banjir di Penampang terima sumbangan Perdana Menteri

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular