Penguasaan subjek Matematik masih lemah, perlu perhatian dan tindakan segera

Langgani saluran TELEGRAM kami untuk berita terkini
Read Time:4 Minute, 53 Second

Oleh Wan Azrain Adnan

1.         Beberapa bulan lepas, isu calon yang mendaftar tetapi tidak menduduki peperiksaan SPM 2022 hangat di bincangkan. Data Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) menunjukkan bahawa seramai 29,663 (7%) calon telah tidak menduduki peperiksaan SPM 2022.

2.         Pada masa yang sama, perhatian juga wajar di berikan kepada keputusan SPM 2022, terutamanya pencapaian mata pelajaran Teras dan STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics). Ini kerana peperiksaan SPM merupakan kayu pengukur tahap pencapaian akademik pelajar selepas 11 tahun mengikuti pembelajaran sekolah rendah dan menengah. Seterusnya, pencapaian SPM di gunakan untuk menyambung pengajian ke peringkat lebih tinggi dan juga untuk mendapatkan pekerjaan.

3.         Menurut Laporan Analisa Keputusan Peperiksaan SPM 2022 oleh Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM), mata pelajaran Matematik telah menunjukkan prestasi yang buruk. Daripada jumlah 369,348 calon yang telah menduduki peperiksaan Matematik, seramai 24.3% (89,752 calon) telah mendapat keputusan gagal.

Ini bermakna setiap 1 daripada 4 orang calon Matematik telah gagal!

4.         Tambahan lagi, seramai 29.0% calon telah mendapat gred D dan E. Maka, majoriti calon Matematik (53.3%) telah mendapat keputusan D, E dan Gagal. Keputusan tersebut menunjukkan tahap pemahaman dan penguasaan Matematik oleh majoriti calon SPM adalah sangat lemah.

5.         Ini adalah Matematik ‘biasa’, dan bukannya Matematik Tambahan yang lebih mencabar. Matematik merupakan salah satu daripada tujuh (7) mata pelajaran Teras, termasuklah: Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Pendidikan Islam, Sejarah, Sains dan Pendidikan Moral.

Malah Matematik merekodkan peratusan calon gagal kedua tertinggi, selepas Matematik Tambahan, berbanding keseluruhan 95 subjek SPM 2022 yang di tawarkan.

6.         Untuk Matematik Tambahan pula, seramai 26.2% (29,792 calon) telah mendapat keputusan gagal, daripada jumlah 113,709 calon. Manakala, seramai 23.8% calon telah mendapat gred D dan E.

7.         Namun begitu, mata pelajaran berasaskan sains menunjukkan pencapaian yang lebih baik berbanding Matematik dan Matematik Tambahan. Untuk mata pelajaran Sains, iaitu salah satu mata pelajaran teras, seramai 10% (27,621) calon telah gagal.

Manakala untuk mata pelajaran Elektif STEM (Sains Tulen dan Matematik Tambahan), peratusan calon gagal adalah rendah:  Kimia (3.4%, 3,162 calon), Biologi (1.1%, 805 calon), Fizik (1%, 921 calon).

8.         Selain dari keputusan SPM, perhatian juga wajar di berikan kepada jumlah calon SPM yang telah mengambil mata pelajaran STEM. Ini penting kerana Malaysia memerlukan ramai tenaga kerja mahir, terutamanya dari jurusan STEM, di dalam usaha menuju negara berpendapatan tinggi.

9.         Peperiksaan SPM 2022 telah menawarkan 95 mata pelajaran, yang merangkumi pelbagai topik yang meluas untuk di pilih oleh para pelajar, termasuklah:

  • mata pelajaran Teras: 7 mata pelajaran – Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Pendidikan Islam, Sejarah, Matematik, Sains, Pendidikan Moral
  • mata pelajaran Elektif STEM (Sains Tulen dan Matematik Tambahan): 4 mata pelajaran – Kimia, Biologi, Fizik, Matematik Tambahan
  • mata pelajaran Elektif STEM (Sains Gunaan dan Teknologi): 12 mata pelajaran seperti – Sains Tambahan, Sains Komputer, Pengajian Kejuruteraan Mekanikal, Pengajian Kejuruteraan Awam, Pengajian Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik
  • mata pelajaran Elektif STEM (Mata Pelajaran Vokasional): 22 mata pelajaran seperti – Pendawaian Domestik, Pembuatan Perabot, Menservis Motosikal, Menservis Automobil, Menservis Peralatan Elektrik Domestik, Menservis Peralatan Penyejukan dan Penyamanan Udara, Kimpalan Arka dan Gas, Pembinaan Domestik, Produksi Multimedia

10.       Namun begitu, jumlah serta peratusan calon yang telah menduduki mata pelajaran STEM masih sangat rendah. Malah, banyak mata pelajaran STEM telah mencatatkan jumlah calon di dalam angka ratusan dan ribuan sahaja, berbanding jumlah keseluruhan calon SPM 2022 seramai 403,637 orang.

11.       Sebagai contoh: Sains Tambahan (1,621 calon), Sains Komputer (13,503 calon), Pertanian (8,511 calon), Pengajian Kejuruteraan Mekanikal (636 calon), Reka Cipta (6,246 calon), Pengajian Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik (627 calon), Pendawaian Domestik (95 calon), Pembuatan Perabot (280 calon), Kimpalan Arka dan Gas (335 calon), Kerja Paip Domestik (239 calon), Menservis Automobil (169 calon), Menservis  Motosikal (210 calon).

12.       Pada tahun 2022, menurut Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI), jumlah pelajar dalam bidang STEM adalah 47% dan sains tulen 19%. Peratusan tersebut masih rendah berbanding dengan sasaran 60% aliran sains dan 40% aliran sastera, yang telah di tetapkan oleh Kerajaan Malaysia.

13.       Malah, di beberapa buah negeri, peratusan pelajar STEM jauh lebih rendah. Sebagai contoh. Kadar penglibatan pelajar dalam bidang STEM di Sabah hanyalah 27%, dan menurun. Manakala di Sarawak, peratusan pelajar STEM adalah 33%, dengan 20% daripada pelajar berkenaan mengambil aliran sains tulen dan 12.05% lagi mengikuti bidang teknologi dan teknikal vokasional.

14.       Tambahan lagi, kedua-dua isu berkenaan, iaitu pencapaian lemah dan jumlah calon STEM yang rendah, menjadi lebih rumit jika mengambil kira jumlah calon SPM yang tidak melanjutkan pengajian ke peringkat yang lebih tinggi. Data Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) menunjukkan hampir 300,000 calon SPM 2020 dan 2021 telah tidak melanjutkan pengajian.

15.       Kerajaan Malaysia telah mensasarkan 35% tenaga kerja mahir menjelang 2030, berbanding 27.9% ketika ini. Menurut Laporan Survei Tenaga Buruh Suku Tahun Pertama 2023 oleh Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM), pekerja separuh mahir dan berkemahiran rendah adalah berjumlah 72.1% (11.58 juta orang). Pada masa yang sama, sejumlah 65.6% (10.52 juta orang) pekerja Malaysia hanyalah memiliki pendidikan rendah dan menengah.

16.       Tidak dapat di nafikan banyak perkara yang perlu di teliti, di perbetul dan di laksanakan untuk menghasilkan modal insan yang berpengetahuan dan berkemahiran tinggi. Berdasarkan Laporan Analisa Keputusan Peperiksaan SPM 2022 tersebut, nampaknya pengajian peringkat sekolah mesti di perkasakan segera.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *