Biodiversiti Sabah tawar khazanah sumber genetik untuk pelbagai aplikasi bioteknologi

Langgani saluran TELEGRAM kami untuk berita terkini
Read Time:1 Minute, 35 Second

Kota Kinabalu: Sabah dengan biodiversiti yang sangat besar menawarkan khazanah sumber genetik yang boleh dimanfaatkan untuk pelbagai aplikasi bioteknologi.

Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Chang Lih Kang berkata, ekosistem yang kaya di negeri ini termasuk hutan hujan, terumbu karang dan persekitaran laut dalam, menempatkan sejumlah besar organisma, kebanyakannya mungkin mengandungi biomolekul unik dan belum ditemui.

Katanya, kekayaan genetik ini juga boleh memainkan peranan penting dalam membangunkan ubat-ubatan baharu, varieti pertanian, enzim industri dan produk berharga lain.

Timbalan Naib Canselor UMS (Penyelidikan dan Inovasi) Profesor Ir Dr Rosalam Sarbatly (dua kanan) menyampaikan cenderamata kepada Lih Kang

“Secara khususnya, biomolekul yang terdapat dalam biodiversiti Sabah mempunyai ciri-ciri yang selalunya luar biasa, seperti aktiviti antimikrob dan antikanser.

“Potensi ini menjadikan mereka aset yang tidak ternilai untuk kemajuan selanjutnya dalam bioteknologi. Lebih-lebih lagi, ekosistem Sabah yang terpelihara dengan baik dipenuhi dengan komuniti mikrob yang pelbagai.

“Mikroorganisma ini boleh digunakan dalam rawatan sisa, bioremediasi, dan juga pengeluaran biofuel,” katanya ketika berucap merasmikan Simposium Bioteknologi Antarabangsa (SB) kali kelapan di Pusat Konvensyen Antarabangsa Sabah (SICC) di sini hari ini.

Lih Kang berkata, bagi memanfaatkan peluang yang ada, sumber asli dan ekosistem Sabah adalah mustahak diiktiraf dan digunakan dengan potensi sepenuhnya.

Katanya, ia juga dapat menyumbang kepada pembangunan mampan dan menangani kedua-dua cabaran tempatan dan dunia.

“Simposium hari ini adalah meraikan usaha kerjasama para penyelidik, usahawan, dan berwawasan yang tanpa henti menolak sempadan bioteknologi. Ia berfungsi sebagai platform untuk bertukar idea, berkongsi pengetahuan, dan menjalin perkongsian bermakna.

“Semasa kita memulakan perjalanan ke dunia bioteknologi ini, saya menggesa anda untuk menerima potensi besar yang dimilikinya. Marilah kita membayangkan masa depan di mana penemuan inovatif dan amalan etika berjalan seiring, di mana bioteknologi menjadi kuasa untuk kebaikan, menangani cabaran global dan meningkatkan kehidupan orang ramai di seluruh dunia,” katanya.

Terdahulu, seramai 250 peserta menyertai simposium itu dan turut disertai beberapa negara lain antaranya Jepun; Korea; India dan Pakistan. – SABAH MEDIA

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *