HomeUtamaKuasa ada pada Tuhan, siapa ke syurga atau neraka - Abang Johari

Kuasa ada pada Tuhan, siapa ke syurga atau neraka – Abang Johari

Read Time:1 Minute, 27 Second

KUCHING: Premier Sarawak Tan Sri Abang Johari Tun Openg memberitahu “kumpulan tertentu di sebelah sana” supaya tidak mempermainkan Tuhan dan berkelakuan seolah-olah mereka mempunyai kuasa untuk menentukan siapa yang patut ke syurga atau ke neraka.

“Pihak satu lagi sentiasa bergaduh (sesama sendiri) siapa boleh masuk syurga dan siapa ke neraka,” katanya pada konvensyen sehari khas Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP) yang diadakan sempena ulang tahun ke-60 Kemerdekaan Sarawak.

“Kuasa ada pada Tuhan”.

Memetik laporan berita yang dikeluarkan Malay Mail semalam, Abang Johari berkata Sarawak bertuah kerana ia terasing daripada budaya “di sana”, merujuk kepada semenanjung.

“Kita mesti melindungi diri kita sendiri. GPS (Gabungan Parti Sarawak) akan menjadi perisai untuk melindungi negeri ini,” katanya.

Beliau berkata Sarawak amat bertuah kerana hubungan yang sangat padu antara pelbagai etnik.

Beliau berkata agama bukanlah satu isu di Sarawak walaupun mempunyai rakyat yang berbeza agama dan bangsa.

“Kita ada Unifor (Unit Untuk Agama Lain) yang menjaga kepentingan masyarakat bukan Islam manakala entiti Islam menjaga kepentingan Islam,” katanya.

“Jika semua orang gembira, sangat gembira. Jika semua orang bersedih, begitu juga. Tetapi setakat ini, semua orang gembira,” katanya.

Beliau berkata lembaga pemegang amanah Unifor, di bawah Timbalan Perdana Menteri Datuk Amad Douglas Uggah, telah bersikap adil dalam membantu pengagihan dana kepada kumpulan gereja dan kuil.

Abang Johari yang juga pengerusi GPS mengingatkan parti-parti komponen supaya jangan tikam belakang, sebaliknya kekal setia antara satu sama lain.

Beliau berkata Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) dan Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP) telah setia antara satu sama lain sejak pembentukan kerajaan negeri gabungan itu pada 1970.

“Kami membantu orang yang menghadapi masalah asalkan mereka mengikuti perjuangan kami kerana tugas kami adalah untuk berkhidmat kepada rakyat Sarawak tanpa mengira latar belakang kaum dan agama,” katanya. – Malay Mail

RELATED ARTICLES
Utama

130 calon STPM 2023 di Sabah dapat PNGK 4.00

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular