Piala AFC : Yakin pemain mampu kawal tekanan

Langgani saluran TELEGRAM kami untuk berita terkini
Read Time:1 Minute, 28 Second

Kota Kinabalu : Pengendali Sabah FC Datuk Ong Kim Swee yakin para pemain mampu mengawal tekanan meskipun bermain di laman sendiri apabila melayani Hougang United FC pada perlawanan pertama Kumpulan H, Piala AFC 2023 di Stadium Likas malam esok.

Beliau turut percaya pemain yang berada dalam skuad Badak mempunyai pengalaman yang luas diperingkat antarabangsa.

“Saya rasa tiada tekanan buat kita dimana saya percaya pemain yang berada dalam pasukan Sabah mempunyai pengalaman yang luas diperingkat antarabangsa.

Datuk Ong Kim Swee

“Mereka mampu mengawal tekanan dengan baik terutama dengan pengalaman-pengalaman bermain di peringkat lebih tinggi.. jadi ini satu kelebihan untuk kita namun kita tidak boleh ambil mudah,” katanya dalam sidang media pra perlawanan di sini pagi tadi.

Kim Swee berkata, pasukannya juga tetap berwaspada dengan ancaman pasukan lawan meskipun Sabah FC dikatakan mempunyai kelebihan apabila sudah terbiasa bermain dengan padang semulajadi berbanding Hougang United yang terbiasa bermain di padang tiruan.

“Dalam setiap perlawanan berbeza terutama dalam Piala AFC walaupun mereka bermain di Singapura dengan padang tiruan tetapi saya percaya mereka telah bersama agak lama dan kita tidak boleh mengambil mudah.

“Dan dalam masa sama kita tahu apa yang kita perlu lakukan yang penting esok kita mendapatkan keputusan yang positif,” katanya.

Dalam pada itu, Kim Swee berkata, beliau mahu memberi fokus kepada satu perlawanan ke satu perlawanan kerana ia penting untuk memastikan mereka tidak memikirkan terlalu jauh kerana masih mempunyai banyak perlawanan yang perlu dihadapi.

“Kita mempunyai objektif dalam setiap kejohanan yang kita sertai, dah tentu kita inigin layak sejauh mungkin dala, Piala AFC seperti mana yang dilakukan oleh JDT dan Kuala Lumpur.

“Kita harus fokus dari satu perlawanan ke satu perlawanan dimana ini penting bagi memastikan kita tidak memikirkan terlampau jauh dimana banyak lagi perlawanan yang perlu kita lalui selain Piala AFC,” katanya. – SABAH MEDIA

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *