HomeUtamaSabah perlu bangunkan sumber tenaga tambahan - Liew Chin Tong

Sabah perlu bangunkan sumber tenaga tambahan – Liew Chin Tong

Read Time:1 Minute, 0 Second

KUALA LUMPUR: Sabah perlu membangunkan sumber tenaga tambahan untuk memenuhi keperluan industri, dengan 89% kuasanya kini berasaskan gas asli, kata timbalan menteri pelaburan, perdagangan dan industri Liew Chin Tong.

Beliau berkata margin rizab tenaga negeri pada masa ini hanya pada 11%, jauh di bawah margin rizab ideal sebanyak 30%.

Liew berkata isu kekurangan tenaga di Sabah sebenarnya adalah peluang untuk mengukuhkan dan mengembangkan pelaburan sektor tenaga di negeri itu.

“Loji janakuasa berasaskan arang batu pada masa ini bukan pilihan untuk memenuhi keperluan tenaga Sabah, jadi sumber atau teknologi kuasa baharu, termasuk kuasa hijau, mesti diterokai sebagai penyelesaian jangka panjang.

“Sumber tenaga boleh diperbaharui termasuk penukaran tenaga hidroelektrik, angin, solar dan lautan,” katanya ketika menggulung perbahasan Dewan Negara mengenai kajian separuh penggal Rancangan Malaysia Ke-12 hari ini.

Liew berkata pelan hala tuju tenaga Sabah dan pelan induk menggesa penjanaan tenaga boleh diperbaharui mencapai 1,000 megawatt atau 50% daripada jumlah kapasiti penjanaan, menjelang 2030.

“Ini adalah satu perkara yang baik untuk dicapai, memandangkan pergantungan kepada sumber tenaga fosil kini berada pada tahap 90%,” katanya.

Liew berkata Sabah juga mempunyai potensi besar dalam pembangunan industri minyak sawit hiliran, biojisim dan biogas, memandangkan negeri itu merupakan wilayah pengeluar minyak sawit terbesar di Malaysia.

RELATED ARTICLES
Utama

130 calon STPM 2023 di Sabah dapat PNGK 4.00

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular