MAQIS Labuan rampas durian dibawa masuk tanpa permit

Langgani saluran TELEGRAM kami untuk berita terkini
Read Time:52 Second

LABUAN: Jabatan Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan
Malaysia (MAQIS) telah merampas sebanyak 20 biji buah durian yang cuba dibawa masuk oleh penumpang dari negara Brunei Darussalam tanpa permit import yang sah di Pintu Masuk Terminal Feri Ro-Ro Wilayah Persekutuan Labuan baru-baru ini.

Menurut Pengarah MAQIS, Nazrul Azman Mat Rahim, pelanggaran peraturan di bawah Seksyen 11(1) Akta Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia 2011 (Akta 728) menjadi suatu kesalahan dan boleh apabila disabitkan didenda
tidak melebihi RM100,000.00 atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi enam tahun atau kedua-duanya. Bagi kesalahan kedua atau yang berikutnya didenda tidak
melebihi RM150,000.00 atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi tujuh tahun atau
kedua-duanya.

“Tindakan penguatkuasaan undang-undang akan terus diperluaskan di semua pintu masuk negara bagi memantau dan memeriksa setiap keluaran pertanian yang masuk ke negara ini.

“Hal ini bagi memastikan tumbuhan, haiwan, karkas, ikan, keluaran pertanian dan mikro organisma yang diimport ke negara ini bebas dari ancaman perosak, penyakit dan bahan cemar serta mematuhi syarat dan peraturan yang telah ditetapkan,” katanya dalam satu kenyataan media hari ini.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *