Hajiji lulus bina Dewan Masyarakat baharu Daerah Membakut

Langgani saluran TELEGRAM kami untuk berita terkini
Read Time:1 Minute, 19 Second

MEMBAKUT: Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor telah meluluskan pembinaan Dewan Masyarakat baharu Membakut yang setara dengan statusnya kepada daerah penuh.

Beliau berkata adalah wajar daerah Membakut mendapat Dewan Masyarakat baharu kerana yang sedia ada sudah usang seperti yang disebut oleh Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Datuk Mohd Ariffin Arif yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Membakut.

“Saya beri jaminan Membakut akan mendapat Dewan Masyarakat baharu tahun depan. Kos akan dipastikan oleh Pejabat Daerah dan jabatan teknikal,” katanya.

Ketua Menteri turut menandatangani plak memperingati naik taraf status Membakut kepada daerah penuh di sekretariat daerah, di sini, hari ini.

Membakut, diwartakan sebagai daerah penuh pada 30 Mac 2022, terdiri daripada dua DUN iaitu Membakut dan Bongawan.

Terdahulu, Hajiji yang juga merupakan presiden Parti Gagasan Rakyat Sabah (Gagasan Rakyat) melancarkan
Gagasan Rakyat Bahagian Membakut di Dewan Terbuka Membakut.

Beliau mengulangi bahawa walaupun merupakan sebuah parti muda, yang ditubuhkan tujuh bulan lalu, Gagasan Rakyat telah berjaya menubuhkan 73 bahagian di Sabah dan satu di Labuan.

“Kami berbangga Gagasan Rakyat mampu menggerakkan jenteranya dengan cekap. Ini bagus, menandakan Gagasan Rakyat dan Gabungan Rakyat Sabah (GRS) akan berjaya pada pilihan raya akan datang,” katanya.

Hajiji berkata GRS mahu memenangi pilihan raya kerana “kami mahu terus membangunkan Sabah.”

Pengerusi GRS itu juga gembira melihat Gagasan Rakyat mendapat sambutan yang baik daripada rakyat
Sabah yang menginginkan diwakili oleh parti tempatan.

“Sebagai parti berbilang kaum, kita (Gagasan Rakyat) akan mengutamakan politik tempatan dan pembangunan. ini adalah wadah terbaik perjuangan kita demi rakyat Sabah,” katanya.

“Gagasan Rakyat ditubuhkan untuk memenuhi aspirasi rakyat. Kami mahu bekerjasama dengan parti tempatan lain dalam GRS,” katanya.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *