Hajiji

Peladang Sabah penyumbang pembangunan ekonomi, keterjaminan makanan

Langgani saluran TELEGRAM kami untuk berita terkini
Read Time:2 Minute, 3 Second

KOTA KINABALU: Peladang di Sabah merupakan komuniti penting yang menyumbang kepada pembangunan ekonomi negeri, terutama memastikan keterjaminan makanan, kata Ketua Menteri, Datuk Seri Hajiji Noor.

Katanya, sektor pertanian tetap mendapat perhatian berat Kerajaan kerana sektor itu merupakan pengeluar utama sumber makanan negara.

Beliau berkata, sektor pertanian merupakan antara teras utama Pelan Pembangunan Hala Tuju Sabah Maju Jaya (SMJ) yang dilaksanakan oleh Kerajaan Negeri.

“Justeru peladang di Sabah perlu melakukan anjakan paradigma dalam pembangunan sektor pertanian negeri ini”, katanya ketika merasmikan Majlis Makan Malam Gala Peladang Sabah di sini, pada Sabtu.

Teks ucapan Hajiji dibacakan oleh Pembantu Menteri Belia dan Sukan Negeri, Datuk Fairuz Renddan.

Makan Malam Gala Peladang Sabah merupakan julung kali dianjurkan oleh Pertubuhan Peladang Negeri (PPN) Sabah melalui kumpulan Peladangnita dan Peladang Muda.

Hajiji berkata, warga peladang juga harus peka dan bersedia menerima serta membuat perubahan dalam pertanian termasuk pengurusan ladang secara moden.

Menurutnya, peladang harus lebih inovatif, meningkatkan kepakaran dan berusaha dengan lebih gigih merebut peluang pelaburan dalam sektor pertanian yang kian berkembang.

“Untuk mencapai hasrat ini, kita harus terbuka kepada idea, maklumat baharu dan mutakhir serta dapat menyesuaikannya mengikut keadaan dan masa. Saya yakin dengan sokongan dan komitmen semua warga peladang dan Kementerian Pertanian, Perikanan dan Industri Makanan Sabah (MAFFI), kita akan dapat menjayakan usaha ini”, tegasnya.

Katanya, sektor pertanian perlu mengaplikasikan penggunaan teknologi canggih agar tidak ketinggalan berbanding sektor pembuatan dan perkhidmatan yang kini bertumbuh dengan pesat.

Bagaimanapun beliau yakin teknologi terbaru yang digunakan oleh pihak peladang iaitu ‘Internet Of Thing’ (IOT) merupakan medium kawalan pintar teknologi yang
diaplikasikan dalam bidang pertanian bagi tujuan penggunaan teknologi seperti Dron untuk meracun, membaja dan menabur benih, dapat mengurangkan kadar upah pekerja, selain mudah dan cepat.

Hajiji berkata, IOT juga digunakan dalam sistem pembajaan tanaman Fertigasi yang dapat dikawal melalui aplikasi telefon pintar dan jaringan internet untuk lebih cekap dan ekonomik bagi penghasilan sayur-sayuran dan buah-buahan yang optima.

Menurutnya, Kerajaan Negeri menerusi MAFFI Sabah kini dalam proses mewujudkan semula Lembaga Padi Sabah (LPS) bagi membangunkan industri padi serta beras di negeri ini.

Katanya, pengwujudan semula LPS dijangka dapat meningkatkan paras tahap sara diri (SSL) beras negeri Sabah kepada 60 peratus menjelang tahun 2030.

Beliau berkata, pada masa ini, SSL beras negeri Sabah berada pada paras 22 peratus manakala 78 peratus keperluan beras negeri ini ditampung melalui beras import
daripada negara seperti China, Vietnam, Thailand dan Pakistan.

“Kita berharap dengan pengwujudan semula LPS dijangka akan dapat meningkatkan paras tahap SSL beras negeri sekali gus dapat mengurangkan beras import”, ujarnya.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *