HomeUtamaHajiji puji inisiatif pembangunan modal insan, tenaga hijau PETRONAS

Hajiji puji inisiatif pembangunan modal insan, tenaga hijau PETRONAS

Read Time:1 Minute, 39 Second

Kota Kinabalu: Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor memuji inisiatif pembangunan modal insan dan tenaga hijau PETRONAS sebagai pelengkap keutamaan Sabah dalam sektor berkenaan.

Beliau berkata demikian selepas menyaksikan penyampaian geran Dialog Kolaborasi PETRONAS-Academia (PACD) dan majlis menandatangani Memorandum Perjanjian (MoA) di antara Universiti Teknologi PETRONAS (UTP) dan Kolej Universiti Yayasan Sabah (UCSF) di Menara Kinabalu di sini semalam.

Seramai tujuh penyelidik dari Universiti Malaysia Sabah (UMS) menerima geran berjumlah RM5.75 juta di bawah PACD untuk menjalankan penyelidikan dalam bidang berkaitan tenaga hijau sebagai sistem penyimpanan tenaga bersih, pembangunan bio-tenaga, hidrogen yang cekap penjanaan, serta dalam kecekapan operasi melalui sains data dan buatan kecerdasan.

“Ini akan memberi manfaat kepada usaha Sabah untuk meneroka dan mempromosikan penyelesaian mampan dalam bidang berkaitan tenaga yang sejajar dengan matlamat kelestarian global. 

“Di sinilah industri bergerak ke arah global dan kerajaan negeri mahu memastikan usaha ini juga diterima pakai dalam industri tempatan,” katanya.

Penyelidik yang terlibat termasuk Prof Madya Dr Mailin Misson, Dr Mohd Azlan Ismail, Dr Zarina Amin, Dr Ng Chi Huey, Dr Nazrien Adrian Amaludin, Dr Goh Poh Wah, dan Dr Ervin Gubin Moung menerima geran berkenaan daripada Naib Presiden Kanan Pengurusan Petroleum Malaysia (MPM) PETRONAS Datuk Bacho Pilong.

Mengenai kerjasama antara UTP dan UCSF, Hajiji berkata, ia adalah satu pencapaian yang sangat baik bagi inisiatif pembangunan modal insan dengan memberikan pelajar cemerlang Sijil Pelajaran  Malaysia (SPM) di Sabah bukan sahaja peluang pendidikan dan latihan tetapi juga untuk membangunkan tenaga buruh mahir.

Di bawah perjanjian itu, UTP dan UCSF akan menawarkan program asas UCSF-UTP selama setahun berdasarkan struktur kurikulum asas UTP untuk pelajar cemerlang SPM dari Sabah menjalani pengajian peringkat asasi di UCSF.

Setelah tamat program asas di UCSF, pelajar akan mendapat peluang untuk melanjutkan pengajian ijazah sarjana muda dalam program sains dan kejuruteraan di kampus UTP di Perak.

Pada majlis itu, UTP diwakili oleh Naib Canselor Prof. Datuk Dr. Mohamed Ibrahim Abdul Mutalib manakala, UCSF diwakili oleh Naib Canselor Dr Rafiq Idris. – SABAH MEDIA / FOTO JKM

RELATED ARTICLES
Utama

Perhimpunan #KamiMahuAir Sabah bermotifkan politik, meraih perhatian media – Shahelmey

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular