HomeUtamaIsu hak 40 peratus : PM Anwar akan beri penjelasan esok

Isu hak 40 peratus : PM Anwar akan beri penjelasan esok

Read Time:44 Second

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, beliau akan memberikan penjelasan terperinci mengenai tuntutan pemberian khas 40 peratus hasil bersih Sabah sewaktu lawatan kerja beliau ke negeri itu, esok.

Beliau berkata demikian ketika menjawab pertanyaan media berhubung kenyataan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup, Datuk Armizan Mohd Ali, yang membangkitkan perkara berkaitan hak 40 peratus bagi Sabah.

“Itu (isu 40 peratus) saya akan jelaskan esok di Sabah. Saya akan ke Sabah esok,” katanya ringkas kepada pemberita ketika ditemui selepas hadir menunaikan solat Jumaat di Masjid Saidina Hamzah di sini.

Semalam, Setiausaha Agung Gabungan Rakyat Sabah (GRS), Datuk Armizan Mohd Ali berkata, Kerajaan Persekutuan komited untuk memperbetul pendirian rasmi pentadbiran terdahulu, termasuk melaksanakan semakan berkaitan hak pemberian khas 40 peratus kepada Sabah.

Armizan berkata, komitmen itu selaras dengan pendirian Anwar yang mengiktiraf hak Sabah terhadap pemberian khas berkenaan sebagaimana diperuntukkan dalam Perlembagaan Persekutuan.

RELATED ARTICLES
Utama

Lelaki dipenjara 10 tahun, dua rotan rogol anak tiri

Mahkamah Kota Kinabalu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular