HomeUtamaAgong Nasihat Semua Pihak Amalkan Demokrasi Bermusyawarah, Tutup Titah dengan 3 Rangkap...

Agong Nasihat Semua Pihak Amalkan Demokrasi Bermusyawarah, Tutup Titah dengan 3 Rangkap Pantun

Read Time:3 Minute, 0 Second

Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah menasihatkan semua pihak supaya mengamalkan demokrasi bermusyawarah dalam mencari penyelesaian kepada apa jua permasalahan.

Justeru, Seri Paduka menyambut baik keterbukaan kerajaan memberi peluang kepada pelbagai pihak termasuk Ahli Parlimen untuk melibatkan diri dalam tadbir urus negara.

“Beta turut menyambut baik dan amat menghargai usaha-usaha ke arah merealisasikan pendekatan baharu kerjasama dwipartisan antara semua pihak yang bakal membentuk landskap politik baharu dan membawa perubahan dalam sistem pentadbiran negara,” titah Seri Paduka pada Istiadat Pembukaan Penggal Keempat Parlimen ke-14 hari ini.

Menyifatkan kematangan seumpama itu didambakan seluruh rakyat, Al-Sultan Abdullah bertitah perpaduan, kesepakatan dan kebersamaan yang erat bagaikan sebuah ‘Keluarga Malaysia’, negara akan dapat mengharungi pelbagai cabaran dan dugaan.

“Ambillah nasihat pepatah Melayu lama yang berbunyi biduk lalu kiambang bertaut, sesungguhnya yang menang tidak menang semua dan yang kalah tidak kalah semua,” titah Seri Paduka.

Al-Sultan Abdullah turut menyeru semua Ahli Parlimen agar mengembalikan fokus kepada usaha memerangi pandemik COVID-19 serta membawa kembali sinar kepada rakyat dan negara yang terlalu lama dibelenggu isu kesihatan dan kemurungan ekonomi.

Seri Paduka bertitah sebarang bibit pertelingkahan hendaklah segera dihentikan supaya Malaysia kekal sebagai sebuah negara yang aman, harmoni dan bersatu padu.

“Ratusan pucuk surat telah beta terima daripada rakyat beta yang merintih penuh duka dengan seribu harapan agar sinar perubahan dapat mereka kecapi dengan segera bagi meneruskan kehidupan seharian seperti biasa.

“Nasihat beta kepada semua Ahli-Ahli Yang Berhormat, jangan sama sekali meletakkan masa depan negara dan rakyat beta sebagai taruhan dalam percaturan untuk mencapai agenda tertentu,” titah Seri Paduka.

Bersempena sambutan hari Malaysia yang bakal dirai pada 16 Sept ini, Seri Paduka juga menyeru Ahli Parlimen dan seluruh rakyat untuk menghayati sejarah kemerdekaan dan pembentukan persekutuan Malaysia supaya sentiasa mempunyai asas patriotisme dan semangat cintakan negara yang tinggi.

Berkongsi situasi politik negara sebelum ini, Al-Sultan Abdullah bertitah negara menyaksikan peletakan jawatan Perdana Menteri kelapan Tan Sri Muhyiddin Yassin pada 16 Ogos lepas, kali kedua dalam tempoh pemerintahan Seri Paduka.

Seperti yang berlaku pada 2020 ekoran peletakan jawatan Perdana Menteri ketujuh Tun Dr Mahathir Mohamad, Seri Paduka bertitah amanah berat untuk memilih dan melantik Perdana Menteri kesembilan telah dilaksana dengan berpandu kepada Perlembagaan Persekutuan.

“Selaras dengan konsep Raja Berperlembagaan dan demokrasi berparlimen, beta telah memberi peluang kepada semua 220 Ahli-Ahli Dewan Rakyat untuk menamakan menerusi surat akuan seorang Ahli Dewan Rakyat yang diberi kepercayaan untuk dilantik sebagai Perdana Menteri,” titah Al-Sultan Abdullah.

Seri Paduka bertitah setelah mendapati 114 Ahli Dewan Rakyat memberi kepercayaan dengan kerelaan mereka sendiri serta tanpa sebarang paksaan, Ahli Parlimen Bera Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dilantik sebagai Perdana Menteri kesembilan.

Dalam titah ucapan itu, Al-Sultan Abdullah turut menzahirkan penghargaan kepada Muhyiddin dan barisan Ahli Jemaah Menteri lepas yang menerajui pentadbiran negara mengharungi cabaran pandemik COVID-19 yang getir.

Mengakhiri titah ucapan, Seri Paduka turut berkenan menitipkan tiga rangkap pantun sebagai pesanan tulus ikhlas buat Ahli-Ahli kedua-dua dewan yang antaranya supaya mereka ikhlas berbakti agar rakyat tidak gusar dan bimbang selain memartabatkan semula maruah negara.

Dari Segamat Ke Kota Tinggi;

Hajat Mula-Nya Ke Kuala Pahang;

Kepada Yang Berhormat IkhlasLah Berbakti;

Tidak Lah Rakyat Gusar Dan Bimbang.

Kalau Memandang Langit Yang Tinggi;

Jangan Lupa Rumput Di Bawah;

Bekerja-Lah Yang Berhormat Sepenuh Hati;

Martabat-Kan Negara Kembali Bermaruah.

Rempah Halia Di Gaul Di Uli;

Buat Ramuan Nasi Kebuli;

Sumpah Setia Ketaatan Di Beri;

PertahanKan Negara Dan Ibu Pertiwi.

RELATED ARTICLES
Utama

Petani cedera parah tertembak diri sendiri dengan senapang ‘bakakuk’

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular