HomeSukan44 Pemain Sertai Sesi Pemilihan Skuad Piala Belia Sabah

44 Pemain Sertai Sesi Pemilihan Skuad Piala Belia Sabah

Read Time:1 Minute, 24 Second

KOTA KINABALU: Seramai 44 pemain dipanggil untuk menyertai sesi pemilihan fasa pertama Skuad Piala Belia Sabah FC yang bermula pada 20  hingga  29 Disember ini.

Ketua Jurulatihnya, Johnny Dominicus berkata kesemua mereka ditapis selepas kejohanan Piala Datuk Seri Bung Moktar Radin sekaligus dipilih berdasarkan persetujuan beberapa panel bertauliah semasa kejohanan itu berlangsung.

Katanya sesi pemilihan fasa pertama baru berakhir semalam manakala 27 hingga 29 Disember ini bagi fasa kedua yang turut melibatkan panel pemilih termasuk penolong jurulatih, Bobby Gonzales serta Rozaimie Rohim selaku jurulatih penjaga gol.

“Sasaran pertama untuk musim depan adalah layak ke peringkat kumpulan  dan dalam masa sama kita akan fikirkan langkah seterusnya untuk mara ke peringkat akhir.

“Apa yang penting adalah melakukan persediaan awal pasukan memandangkan selama dua tahun tiada sebarang kejohanan bola sepak berlangsung akibat Pandemik COVID-19.

“Jadi ramai pemain tidak berpeluang menyertai sebarang kejohanan. Kita sangat berterima kasih apabila ada kejohanan Piala Datuk Seri Bung Moktar yang dilihat sedikit sebanyak memberi peluang kepada para pemain untuk mencungkil bakat mereka,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam satu kenyataan media yang dikeluarkan di Kota Kinabalu.

Johnny yang juga bertindak sebagai panel pemilih berkata untuk fasa kedua ini pihaknya akan memanggil mereka yng telah disenarai pendek daripada 44 pemain yang hadir semasa fasa pertama bersama-sama dengan pemain Piala Belia sedia ada pada musim ini.

“Ada yang masih layak untuk bermain pada musim 2022…Pada masa itu kita akan buat saringan terakhir untuk membentuk Skuad Piala Belia Sabah FC memandangkan tarikh tutup pendaftaran pada 28 feb 2022,” katanya.

“Kita menjangkakan kejohanan pertama akan berlangsung pada 23 Feb 2022…Kita  masih mempunyai masa bagi mengenalpasti pemain berpotensi sekaligus menyiapkan pasukan pada musim depan,” katanya.

RELATED ARTICLES
Sukan

Piala MFL : Sabah FC U23 perlu bangkit dari kekalahan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular