HomeUtamaPeruntukan RM95.89 Juta kepada KBS Untuk Pelbagai Inisiatif Pembangunan Belia Di...

Peruntukan RM95.89 Juta kepada KBS Untuk Pelbagai Inisiatif Pembangunan Belia Di Sabah – Hajiji

Read Time:1 Minute, 37 Second

KOTA KINABALU: Kerajaan Negeri memperuntukkan RM95.89 juta kepada Kementerian Belia dan Sukan (KBS) Sabah dalam belanjawan tahun depan, akan memberi tumpuan kepada pelbagai inisiatif pembangunan belia terutama dalam program peningkatan kemahiran dan latihan semula.

Ketua Menteri, Datuk Seri Hajiji Noor berkata, tumpuan tersebut akan diberikan kepada kebolehpasaran dan padanan bakat pekerjaan bagi melahirkan golongan belia yang berdaya saing.

“Kerajaan akan meneruskan pemberian peruntukan sebanyak RM5 juta kepada persatuan belia sebagai dana permulaan untuk pelaksanaan program sebagai tambahan kepada RM10 juta yang diperuntukkan untuk Program Skim Jaya Usahawan Belia Sabah (SYABAS), satu inisiatif baharu untuk membantu usahawan belia memulihkan perniagaan mereka yang terjejas oleh pandemik COVID-19,” katanya ketika merasmikan Perhimpunan Agung Tahunan (MPAT) Majlis Belia Sabah ke-24 secara maya di sini pada Isnin.

“Selain itu, kerajaan negeri juga akan melaksanakan Program Felo Belia Sabah Maju Jaya (SMJ) dan Program Inkubator Kepimpinan Belia Sabah (IKeBS) yang akan menyaksikan penglibatan pelbagai agensi seperti Kementerian Belia dan Sukan, Sekretariat Hala Tuju SMJ, Institut Kerjasama Kerajaan dan Rakyat (IKRAR) serta Majlis Belia Sabah,” ujarnya.

Hajiji turut menyatakan, kerajaan juga akan memberi tumpuan kepada menangani masalah sosial dalam kalangan belia dengan mempertingkatkan kepimpinan belia dan program kesukarelawanan, memupuk semangat patriotik serta menggalakkan gaya hidup sihat dan aktif.

Sementara itu, beliau berharap Majlis Belia Sabah dan badan gabungannya dapat menjadi suara kepada dasar, agenda dan inisiatif kerajaan, agar dapat disampaikan kepada rakyat.

“Sebagai generasi masa depan, agenda pembangunan belia perlu dilaksanakan dengan berpandukan bantuan semasa dan cabaran mendatang,” kata Hajiji yang juga penaung Majlis Belia Sabah.

Beliau juga memuji Majlis Belia Sabah atas inisiatif Dapur Belia yang bukan saja bertindak sebagai program kemanusiaan untuk membantu meringankan beban yang dihadapi golongan rentan tetapi juga pemangkin buat anak muda terlibat dalam aktiviti sukarelawan.

Beliau menggesa golongan belia untuk mengambil bahagian secara proaktif dalam pembangunan negara.

“Anda semua penting kerana anda akan menjadi masa depan kami yang akan mempunyai kuasa, idea, semangat dan keberanian untuk membawa perubahan kepada kebaikan,” katanya.

RELATED ARTICLES
Utama

KPDN Sabah catat nilai rampasan lebih RM3.2 juta atas pelbagai kesalahan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular