639 jawatan kosong ditawarkan SPANS

Langgani saluran TELEGRAM kami untuk berita terkini
Read Time:51 Second

KOTA KINABALU : Sebanyak 639 jawatan kosong ditawarkan oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Negeri Sabah (SPANS) kepada pemohon sepanjang tahun ini.

Pengerusi SPANS, Datuk K.Y Mustafa berkata, daripada jumlah tersebut, 70 jawatan kosong telah diiklankan dan sebahagiannya telah diisi dalam sesi pengambilan awal bulan tahun ini. 

“Jumlah pengambilan sebenar adalah lebih besar kerana terdapat juga lantikan terus contohnya daripada Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA).

“Ia melibatkan pelbagai jawatan dan taraf pendidikan bermula dari Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) hingga ke peringkat ijazah,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas mengadakan kunjungan hormat terhadap Yang di-Pertua Negeri Tun Juhar Mahiruddin di Istana Seri Kinabalu di sini semalam.

K.Y Mustafa berkata, pihaknya berharap melalui pengiklanan jawatan kosong oleh SPANS akan dapat membuka lebih peluang yang luas kepada lepasan sekolah dan para siswazah untuk terus memohon jawatan-jawatan yang ditawarkan.

Beliau turut memaklumkan bagi tahun 2021, SPANS telah merekrut seramai 742 penjawat awam daripada 98,208 ribu pemohon berbanding pada tahun 2020 iaitu sebanyak 524 pengambilan penjawat awam melibatkan 71,467 permohonan.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *