Pembangunan ekonomi, keselamatan di sempadan Malaysia-Indonesia perlu ditingkatkan

Langgani saluran TELEGRAM kami untuk berita terkini
Read Time:1 Minute, 20 Second

KUCHING : Isu melibatkan pembangunan ekonomi dan keselamatan di sempadan Malaysia – Indonesia perlu ditangani serta dipertingkatkan sebelum ibu negara jiran itu berpindah ke pantai timur Pulau Borneo.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Sabah dan Sarawak) Datuk Seri Dr Maximus Ongkili berkata, pasukan keselamatan negara telah menjangkakan kesan daripada pemindahan ibu negara Indonesia berkenaan.

Katanya, ini sekali gus mendorong kemudahan yang lebih besar dan tenaga kerja tambahan sebagai persediaan mengawal sempadan, apabila tiba masanya.

“Selepas mendengar taklimat keselamatan dari pihak Imigresen; Polis dan Majlis Keselamatan Negeri (MKN) Sarawak, kami mendapati terdapat projek yang tertangguh selain dana tidak mencukupi.

“Selain itu, kekurangan tenaga kerja adalah antara masalah yang dihadapi oleh pasukan keselamatan di sempadan, selain cabaran sedia ada mereka,”katanya.

Beliau berkata demikian selepas mengadakan lawatan ke Pusat Pemeriksaan Sempadan Kastam, Imigresen, Kuarantin dan Keselamatan (CIQS) di Tebedu yang merupakan pintu masuk ke Malaysia dari Pontianak, Indonesia di sini semalam.

Lawatan itu juga adalah sebahagian daripada lawatan rasminya selama empat hari di sini.

Maximus berkata, isu-isu keselamatan yang dikemukakan akan diketengahkan kepada Kementerian Dalam Negeri (KDN) agar tindakan yang perlu boleh diambil dengan segera.

“Saya difahamkan bahawa Kerajaan Indonesia telah bertindak di sempadan keselamatan, sebelum perpindahan modal mereka, dan kita juga harus berbuat demikian dengan segera.

“Kita tidak boleh menunggu sehingga terlambat untuk memulakan pembangunan untuk meningkatkan sempadan kita. Kita percaya akan ada trafik yang lebih sesak sebaik sahaja pembinaan ibu kota baharu itu dijalankan,” katanya.

Selepas mengadakan lawatan ke CIQS, beliau turut melawat Pasukan Gerakan Am (PGA) – Pos Sempadan Polis di Kampung Sapit, yang terletak hanya kira-kira lima minit dari negara jiran Indonesia.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *