Isu MA63 yang tertunggak, ia kini dalam peringkat pelaksanaan – Hajiji

Langgani saluran TELEGRAM kami untuk berita terkini
Read Time:2 Minute, 6 Second

KUCHING: Sabah menyambut baik pengumuman Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim bahawa semua isu tertunggak dalam Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) telah lulus proses perbincangan dan kini dalam peringkat pelaksanaan.

“Satu-satunya isu adalah mengenai teknikal dan kami berharap dapat bekerjasama dengan Kerajaan Persekutuan untuk memastikan semua tuntutan kami diselesaikan sepenuhnya,” kata Ketua Menteri Datuk
Seri Hajiji Noor.

Beliau berkata, Kerajaan Sabah juga mengalu-alukan pengakuan Perdana Menteri itu bahawa Malaysia terdiri daripada tiga entiti – Sabah, Sarawak dan Semenanjung Tanah Melayu seperti yang dinyatakan dalam MA63.

Hajiji berkata demikian selepas menghadiri Majlis Tindakan Pelaksanaan MA63 yang bersejarah
(MTPMA63) mesyuarat bersama Premier Sarawak Datuk Patinggi Tan Sri (Dr) Abang Abdul Rahman Zohari Tun Abang Openg dipengerusikan oleh Perdana Menteri di bangunan Dewan Undangan Negeri Sarawak di sini hari ini.

Mengiringi Ketua Menteri ialah Setiausaha Kerajaan Negeri Datuk Seri Sr Safar Untong, Peguam Negara Datuk Nor Asiah Mohd Yusof dan Kementerian Kewangan Setiausaha Tetap Datuk Mohd Sofian Alfian Nair.

Timbalan Perdana Menteri Datuk Fadillah Yusof dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Sabah dan Sarawak) Datuk Armizan Mohd Ali turut hadir.

“Pengumuman Perdana Menteri bahawa MTPMA63 telah bersetuju dengan formula tersebut
mengenai pemberian khas untuk Sabah dan Sarawak di bawah Perkara 112D Persekutuan Perlembagaan juga merupakan berita baik,” kata Hajiji.

Dalam pertemuan itu, Hajiji telah meminta Kerajaan Persekutuan menyegerakan kajian semula
Perkara 112D berkaitan formula perkongsian hasil 40 peratus dan pemberian khas.

Beliau juga telah menyatakan bahawa Sabah mengekalkan pendiriannya untuk menolak Laut Wataniah
Akta 2012 yang mengehadkan sempadan maritim negeri kepada tiga batu nautika sahaja.

“Akta itu telah menghalang keupayaan Sabah untuk mengenakan undang-undangnya sendiri ke atas perkara yang melebihi tiga
batu nautika. Contohnya, kes yang melibatkan cukai jualan Negeri Sabah dan pihak berkuasa Sabah dalam isu imigresen.

“Sabah berpendapat bahawa sempadan lautnya sepatutnya melebihi 200 batu nautika setiap The
Perintah Borneo Utara (Pengubahan Sempadan) dalam Majlis 1954,” katanya. Mengenai penyerahan kuasa pengawalseliaan elektrik kepada Sabah, Hajiji berterima kasih atas
sensitiviti Perdana Menteri mahu memuktamadkannya pada 1 Jan 2024.

“Atas permintaan Sabah untuk pembinaan Kastam, Imigresen, Kuarantin dan Kemudahan Keselamatan (CIQS) serta jalan raya di sempadan Malaysia – Indonesia di Bantul (Pensiangan) dan Serudong (Kalabakan) untuk diberi pertimbangan khusus untuk diambil kelebihan peralihan ibu negara Indonesia ke Kalimantan, kata Anwar peruntukan
sebanyak RM1billion telah diberikan untuk menjalankan kerja-kerja awal.

“Kerajaan Sabah mempunyai keyakinan dan kepercayaan sepenuhnya di bawah kepimpinan Datuk Seri Anwar Ibrahim, tuntutan MA63 Sabah akan diselesaikan secara baik tidak lama lagi.

“Ini adalah untuk manfaat bersama kedua-dua kerajaan Negeri dan Persekutuan dalam usaha kita untuk membawa kemajuan dan kemakmuran di seluruh negara untuk rakyat,” kata Hajiji.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *