‘Tamu’ produk pelancongan yang menarik

Langgani saluran TELEGRAM kami untuk berita terkini
Read Time:1 Minute, 26 Second

TUARAN: Pembantu Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar, Datuk Joniston Bangkuai percaya ‘tamu’ (pasar terbuka) mingguan atau bulanan yang diadakan di kampung-kampung luar bandar menjanjikan satu produk pelancongan yang menarik.

Menurut Joniston, pasar-pasar ini menawarkan peluang yang luar biasa kepada pelancong dalam memperkenalkan makanan tradisional, minuman, muzik dan tarian yang memukau pengunjung.

“Dengan menjadikan pasar tamu sebagai tarikan pelancongan, masyarakat boleh memanfaatkan potensi ekonomi mereka sambil mengekalkan cara hidup mereka yang unik,” katanya pada majlis pelancaran Tamu Dayang (pasar terbuka bulanan) di Kampung Hamad di sini, pada Ahad (25 Jun).

Joniston, yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kiulu, menekankan kepentingan budaya pasar-pasar ini sebagai jambatan yang menghubungkan pengunjung dengan tradisi dan citarasa rantau ini.

Dengan daya tarikan dan keaslian yang wujud, beliau berkata pasar tamu mempunyai potensi untuk menjadi destinasi utama bagi pengembara yang mencari pengalaman yang tidak dapat dilupakan dan mengasyikkan.

Joniston menggalakkan kampung yang terlibat dalam pelancongan berasaskan komuniti untuk menerima pakai konsep pasar tamu, mengiktiraf peluang menarik untuk pertumbuhan ekonomi yang ditawarkannya.

“Saya yakin pelancong akan tertarik untuk menerokai kawasan luar bandar, menghayati suasana meriah pasar tamu sambil menyokong ekonomi luar bandar.

“Pasar ini bukan sahaja menjadi sumber pendapatan tambahan kepada penduduk tempatan, yang boleh menjual hasil segar seperti sayur-sayuran, buah-buahan, ayam, itik tetapi juga mengukuhkan fabrik sosio-ekonomi masyarakat luar bandar.

Beliau menegaskan bahawa kemasukan pelancong memberi impak positif kepada kehidupan penduduk luar bandar, menjadikan tamu lebih daripada sekadar pasar.

“Ia berfungsi sebagai tempat di mana tradisi menjadi hidup, meninggalkan kenangan abadi untuk pengembara yang mencari pengalaman yang asli dan mengasyikkan.

“Selain itu, pasaran ini menyediakan platform untuk pemindahan pengetahuan antara generasi, memastikan pemeliharaan dan amalan perayaan tradisional dan warisan masakan untuk generasi akan datang,” katanya.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *