Loji klinker & simen bersepadu akan dibina di Tongod

Langgani saluran TELEGRAM kami untuk berita terkini
Read Time:1 Minute, 18 Second

KOTA KINABALU: Sebuah loji klinker dan simen bersepadu akan dibina di Pinangah, Tongod, berikutan Perjanjian Usahasama antara SEDCO dan Sri Alam Setia Sdn Bhd yang akan menyaksikan penubuhan Borneo Cement (Sabah) Sdn Bhd untuk menerajui pembangunan.

Projek itu akan memastikan bekalan yang konsisten dan harga simen yang lebih murah di Sabah.

Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor menyaksikan Majlis Menandatangani
Perjanjian Usahasama di Menara Kinabalu di sini hari ini.

Pengerusi SEDCO Datuk Rubin Balang dan Pengurus Besar, Haizar R.H Ajaz Nabijan menandatangani bagi pihak SEDCO, manakala Pengarah Urusan Sri Alam Setia Michael Kinsuan dan
peguam Hassan Murtaza menandatangani bagi pihak syarikat.

Loji klinker dan simen akan dibina di Tongod, menyediakan akses kepada 5,000 tan klinker setahun, bersamaan dengan 1.75 juta tan simen setiap tahun.

Dengan keperluan semasa pasaran Sabah pada 1.4 juta tan setahun, projek ini tidak akan hanya memenuhi keperluan segera tetapi juga akan memastikan bekalan masa hadapan.

Projek itu bersedia untuk mengubah Tongod, selaras dengan aspirasi kerajaan negeri untuk mengurangkan kemiskinan dengan membawa masuk projek berimpak tinggi bagi mewujudkan peluang pekerjaan.

Kilang klinker dan simen bersepadu itu dijangka mewujudkan 1,000 peluang pekerjaan kepada masyarakat tempatan.

Satu Memorandum Perjanjian turut ditandatangani antara Borneo Cement (Sabah) Sdn Bhd dan Sinoma Industrial Engineering (M) Sdn Bhd, pengeluar simen dan pemaju turnkey terbesar di dunia dan China.

Sinoma Industrial Engineering (M) Sdn Bhd komited untuk menyiapkan pembinaan loji dalam masa dua tahun.

Pengerusi, Datuk Masiung Banah menandatangani syarikat Borneo Cement (Sabah) Sdn Bhd, manakala Sun Jian, yang mewakili pengerusi Sinoma dan Pengarah Urusan Liu Tao, menandatangani kontrak untuk Sinoma.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *