HomeUtamaRakyat Sabah, Sarawak hebat, titah Agong

Rakyat Sabah, Sarawak hebat, titah Agong

Read Time:1 Minute, 57 Second

BERNAMA

Sibu : Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah menyifatkan rakyat di Sabah dan Sarawak sangat hebat kerana setia menunggu untuk menyambut ketibaan konvoi Kembara Kenali Borneo yang diketuai Seri Paduka Baginda.

Seri Paduka Baginda bertitah sepanjang perjalanan kira-kira 1,700 kilometer dari Tawau pada 3 September lepas sehingga ke Bandar Sibu, rakyat di kedua-dua negeri di Borneo itu telah hadir beramai-ramai untuk menyambut rombongan konvoi berkenaan.

“Saya telah sampai ke Sibu hari ini rasa cukup terharu, dari hati ikhlas saya tak terkata lagi memang terbukti rakyat Borneo ini cukup-cukup hebat sekali kerana sanggup menunggu kita dengan isteri dan keluarga saya,” titah baginda semasa majlis santapan di Dewan MUC di Kampung Bandong di sini malam Isnin.

Al-Sultan Abdullah bertitah baginda tidak dapat berhenti untuk bersalaman dengan semua rakyat yang menunggu di sepanjang perjalanan konvoi, namun hanya dapat memberikan lambaian kepada rakyat sebagai penghargaaan terhadap sambutan mereka.

“Begitu ramai yang menunggu tadi, kita tidak kesampaian untuk bersalam sekadar melambai sahaja. Saya harap lambaian itu akan terus kekal dalam hati kita…dalam ingatan kita,” titah Seri Paduka Baginda.

Majlis santapan turut dihadiri Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Fadillah Yusof, Premier Sarawak Tan Sri Abang Johari Tun Openg, Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya Datuk Seri Tiong King Sing dan Menteri Perpaduan Negara Datuk Aaron Ago Dagang.

Majlis itu turut diserikan dengan persembahan kebudayaan dan nyanyian daripada masyarakat setempat di sini.

Seri Paduka Baginda berdua akan meneruskan Kembara Kenali Borneo esok dengan santapan pagi di Pasar Sentral Sibu dan melawat di sekitar pasar basah terbesar Malaysia itu, sebelum berangkat ke Sri Aman dan seterusnya ke Kuching.

Berangkat sama dalam Kembara Kenali Borneo di Sarawak ialah paduka anakanda Pemangku Raja Pahang Tengku Hassanal Ibrahim Alam Shah Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, Tengku Panglima Raja Kolonel Tengku Amir Nasser Ibrahim Shah dan Tengku Ahmad Ismail Mu’adzam Shah.

Kembara Kenali Borneo untuk merealisasikan impian Al-Sultan Abdullah dan Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah mendekati rakyat di Sabah dan Sarawak, mengakhiri pengembaraan di Sabah pada 7 Sept lepas sebelum memasuki Sarawak melalui Brunei.

Penjelajahan sejak 3 hingga 13 Sept itu, bermula dari Tawau, Sabah dan akan berakhir di Telok Melano di selatan Sarawak, melibatkan perjalanan jarak sejauh 2,154 km menelusuri Lebuhraya Pan Borneo yang menghubungkan Sabah, Sarawak serta Brunei.  BERNAMA / FOTO ISTANA NEGARA

RELATED ARTICLES
Utama

Ops Buaya: JHL tembak mati buaya betina di Kg Sabah Baru

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular