SESB perlu jana sendiri 70 peratus bekalan tenaga elektrik di Sabah

Langgani saluran TELEGRAM kami untuk berita terkini
Read Time:2 Minute, 46 Second

Kota Kinabalu : Sabah Electricity Sdn Bhd (SESB) perlu menjana sendiri sekurang-kurangnya 70 peratus daripada keperluan beban asas (baseload) tenaga di Sabah sebelum membincangkan secara serius peralihan kepada sumber tenaga boleh diperbaharui.

Pengerusinya, Datuk Seri Wilfred Madius Tangau berkata, keperluan beban asas di Sabah adalah sebanyak 1,080MW tetapi kapasiti penghasilan tenaga semasa hanya mampu menghasilkan 1,200MW dengan marjin rizab yang kurang daripada 12 peratus.

Katanya, ini boleh membawa kepada ketidakstabilan dalam bekalan tenaga, terutamanya semasa menghadapi cabaran teknikal.

“Justeru, keutamaan kita haruslah menyelesaikan isu berkaitan gangguan bekalan kuasa. Untuk mencapai matlamat ini, SESB perlu memiliki sekurang-kurangnya 70 peratus daripada kapasiti penjanaan kuasa beban asas (iaitu kira-kira 700MW) dan menjalankannya secara autonomi. Ini diperlukan kerana kita perlu memastikan kawalan penuh ke atas bekalan kuasa tersebut.

“Pada masa kini, SESB hanya menjana dan memiliki 20 peratus daripada bekalan tenaga ini, manakala selebihnya dibeli daripada pengeluar kuasa bebas (IPP),” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Madius berkata, beban asas ialah tahap bekalan tenaga minimum untuk memenuhi permintaan bekalan elektrik secara konsisten dalam tempoh 24 jam dan hanya apabila penjanaan beban asas stabil, barulah Sabah dapat bersedia untuk memulakan penerokaan tenaga boleh diperbaharui.

Katanya, memandangkan 80 peratus bekalan kuasa di Sabah dihasilkan oleh IPP menyebabkan SESB terikat dalam pelbagai isu berkaitan penjanaan kuasa di negeri ini.

“Sebagai contoh, apabila sesebuah IPP mengambil keputusan secara tiba-tiba untuk menjalankan penyelenggaraan berkala,  kita menghadapi keterbatasan dalam membekalkan tenaga elektrik termasuk baseload menyebabkan catuan (load shedding) bekalan terpaksa dilaksanakan.

“Ini sekali gus menjadi faktor kepada gangguan bekalan elektrik yang sering berlaku di Sabah ini,” katanya.

Tambahnya, setelah 25 tahun penswastaan SESB daripada Lembaga Lektrik Sabah (LLS), sekarang ini adalah waktu untuk bertindak dan mengkaji dengan teliti sebab-sebab mengapa isu load shedding masih berterusan sehingga kini.

Justeru katanya, SESB berharap pihak kerajaan meletakkan keyakinan dan kepercayaan kepada SESB supaya ia boleh menjana tenaga elektrik sendiri tanpa bergantung kepada IPP.

Jelasnya, buat masa ini, pihak berkepentingan hanya melihat SESB sebagai ‘orang tengah’ dalam mengendalikan bekalan tenaga elektrik di Sabah.

“Semua pemegang taruh perlu menilai semula keadaan kewangan SESB dan penjanaan bekalan elektrik yang lebih stabil. Jangan terus beranggapan bahawa SESB hanya boleh membeli tenaga elektrik daripada IPP untuk dijual kepada pengguna.

“SESB memiliki aset dalam rangkaian penghantaran (transmission) dan pengagihan (distribution) bekalan tenaga tetapi tidak dalam penjanaan kuasa elektrik. Namun, kita sebenarnya mempunyai ramai tenaga mahir bukan sahaja berkebolehan untuk membuat kajian tetapi berupaya untuk mengoperasikan sebuah penjanaan (generation) kuasa elektrik sendiri di Sabah.”

“Ini telah menjadi isu yang berlarutan selama beberapa dekad. SESB tidak diberikan peluang untuk mengendalikan projek-projek seperti Empangan Ulu Padas, Empangan Liwagu, dan loji jana kuasa arang batu di Lahad Datu walaupun SESB yang menjalankan kajian untuk projek-projek tersebut.

“Pada akhirnya, keputusan mengenai projek tersebut mengalami ketidaktentuan sama ada dibatalkan atau diberikan kepada pihak lain untuk pelaksanaan dan pengoperasian.

“Keadaan ini berbeza dengan Sarawak Energy Berhad (SEB), di mana mereka memiliki semua loji jana kuasa. Di Sarawak, tiada IPP yang terlibat,” katanya.

Madius turut memberi contoh bagaimana SESB telah melabur sebanyak RM33 juta dalam mengkaji pelaksanaan projek Empangan Hidroelektrik Ulu Padas, yang akhirnya mereka tidak diberi peluang untuk melaksanakan projek tersebut.

Katanya, cadangan loji jana kuasa arang batu di Lahad Datu yang berpotensi menjana 300 MW tenaga elektrik juga akhirnya dibatalkan disebabkan isu kepemilikan yang dipertikaikan. – SABAH MEDIA

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *