YLS 2023 semai jiwa kepimpinan pelajar baharu

Langgani saluran TELEGRAM kami untuk berita terkini
Read Time:1 Minute, 35 Second

Kota Kinabalu: Program Youth Leadership Summit (YLS) 2023 anjuran Kelab YOSH Universiti Malaysia Sabah (UMS) mampu menyemai jiwa kepimpinan pelajar baharu di UMS.

Pengarah Program YLS 2023, Ahmad Fauzi Jamaluddin berkata, salah satu yang menarik tentang program itu adalah peserta dilatih untuk memimpin perbincangan dan mengemukakan idea dalam kumpulan.

“Mereka diajar bagaimana merancang program-program di bawah bidang minat masing-masing yang akan dilaksanakan sepanjang tahun.

“Mereka turut diberikan peluang untuk memilih antara dua fokus utama yang dijelaskan oleh Kelab YOSH UMS, iaitu Bahagian Kesukarelawanan dan Pendidikan,” katanya.

Ahmad berkata, peserta diberi kebebasan untuk memilih bidang fokus yang sesuai dengan minat dan kecenderungan mereka untuk mengembangkan kreativiti, kemahiran berkomunikasi, dan memberi tumpuan kepada memupuk jati diri dan mengasah kemahiran kepimpinan para peserta.

“Ia melalui pelbagai aktiviti, bengkel, dan sesi pembentangan oleh pembicara berpengalaman, peserta dapat meningkatkan kemahiran kepimpinan, kerjasama pasukan, penyelesaian masalah, dan komunikasi,” katanya.

Beliau berkata, mereka mengadakan lawatan ke ‘Annur Alternative School’ Kampung Abab, berhampiran UMS untuk melatih mahasiswa berkomunikasi khususnya dengan masyarakat setempat.

“Antara aktiviti yang dilakukan adalah ‘Projek 3M’, yang mana para pelajar akan mengajar anak-anak daripada golongan asnaf untuk membaca, mengira, dan menulis,” katanya.

Sementara itu, menurut salah seorang peserta program tersebut, Farah Nabiilah Izzati, program itu memberi pengalaman yang sangat tidak ternilai melalui aktiviti yang memberi impak positif pada sahsiah dan insaniah diri.

“Melalui program ini juga, saya dapat memupuk lagi bakat kepimpinan sebagai nilai tambah dalam diri saya, sekali gus mampu berkenalan dengan rakan sekeliling serta menjadikan diri lebih peka tentang keadaan masyarakat sekeliling,” katanya.

Seramai 30 orang peserta terdiri daripada pelaja baharu UMS yang mewakili pelbagai latar belakang bidang pengajian di UMS telah menyertai program YLS selama dua hari di Fakulti Perniagaan, Ekonomi dan Perakaunan (FPEP) UMS.

Pada hari terakhir program, turut berlangsung majlis penutupan program yang dirasmikan oleh Pensyarah Kanan Fakulti Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik UMS selaku penasihat II Kelab YOSH UMS, Dr. Razak Mohd Ali Lee.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *