Hajiji bertemu Ketua Eksekutif Hong Kong selesaikan misi perdagangan

Langgani saluran TELEGRAM kami untuk berita terkini
Read Time:1 Minute, 48 Second

HONG KONG: Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor bertemu dengan Ketua Eksekutif Wilayah Pentadbiran Khas Hong Kong, John Lee Ka-Chiu di pejabatnya di sini hari ini untuk membuka jalan hubungan perdagangan dua hala Kerajaan Negeri Sabah dan Hong Kong.

Hajiji dalam misi perdagangan sulungnya di luar negara memberitahu Lee bahawa dia berada di bandar Shenzhen di wilayah jiran Guangdong untuk menyampaikan ucaptama di Sidang Kemuncak Global Ekonomi dan Teknologi China (GCET) pada Isnin.

Beliau berkata, Kerajaan Negeri Sabah dan Huawei Technologies turut menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) di ibu pejabat Huawei di Shenzhen.

Ketua Menteri berkata untuk meningkatkan hubungan dua hala, Kerajaan Negeri Sabah ingin melibatkan diri dengan setiausaha jabatan berkaitan di Hong Kong.

“Saya mahu melihat Sabah menjadi pintu masuk untuk Asia Tenggara dan BIMP-EAGA masuk khususnya,” katanya.

Hajiji turut memberi taklimat kepada Lee mengenai bidang pelaburan utama Sabah iaitu Sektor Tenaga;
Industri Intensiti Tenaga Rendah; Produk Berasaskan Teknologi Hijau; Produk Hilir Biojisim; Pemprosesan makanan; Peralatan perubatan; Minyak dan gas; Pelancongan dan
Industri baru.

Sebagai tindak balas, Lee berkata dia menerima hubungan komunikasi langsung antara Hong Kong dan Sabah untuk membuka pintu lebih banyak perdagangan dan bidang kerjasama bersama.

“Kami menantikan pertukaran antara kerajaan untuk mengukuhkan hubungan,” katanya sambil menambah bahawa bidang lain yang boleh dipertimbangkan Sabah ialah Bon Biru dan Hijau sebagai Hong Kong adalah teratas di bawah Hong Kong Investment Corporation Limited untuk membiayai projek pembangunan.

” Lee juga mengalu-alukan Sabah mengadakan pameran perdagangan di Hong Kong untuk mempamerkan produk Sabah dan kepentingan perniagaan.

Beliau berkata, Sabah adalah destinasi pelancongan yang popular untuk rakyat Hong Kong dan kerajaan mereka sedang mencari untuk mewujudkan lebih banyak laluan pelancongan yang memberi manfaat kepada kedua-dua pihak.

Selain itu, Lee turut mengakui bahawa Sabah telah menjadi pengeksport penting makanan laut ke Hong Kong dan menyatakan terdapat potensi untuk produk makanan lain juga.

Turut mengiringi Hajiji ialah Menteri Pembangunan Perindustrian dan Keusahawanan Datuk Phoong Jin Zhe, Setiausaha Kerajaan Negeri Datuk Seri Sr Safar Untong dan Pengerusi Majlis Penasihat Ekonomi Sabah Tan Sri David Chu.

Hadir sama anak kelahiran Sabah Tan Sri Andrew Sheng, ahli Majlis Penasihat Ketua Eksekutif, Kerajaan Hong Kong dan Timbalan Setiausaha Perdagangan dan Pembangunan Ekonomi Hong Kong, Bernard Chan.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *