HomeUtama'Hormati Kerajaan Perpaduan, tunggu peluang bersaing PRU akan datang' - Sultan Ibrahim

‘Hormati Kerajaan Perpaduan, tunggu peluang bersaing PRU akan datang’ – Sultan Ibrahim

Read Time:1 Minute, 41 Second

KUALA LUMPUR — Yang di-Pertuan Agong, Sultan Ibrahim menegaskan baginda tidak akan melayan mana-mana pihak yang cuba menggugat kestabilan politik negara.

Justeru, baginda menitahkan agar semua pihak menerima menghormati pembentukan Kerajaan Perpaduan yang mentadbir negara ketika ini.

Bagi yang hendak bermain politik, baginda memberi amaran supaya mereka menunggu peluang itu untuk bersaing pada Pilihan Raya Umum (PRU) akan datang. 

“Ingin saya tegaskan di sini, saya tidak akan melayan sebagai permintaan daripada mana-mana pihak yang cuba menggugat kestabilan politik negara.

“Semua pihak mestilah menerima dan menghormati Kerajaan Perpaduan yang telah dibentuk. Jika ada hendak bermain politik, tunggu masa pilihan raya yang akan datang,” titah baginda.

Baginda bertitah ketika merasmikan Istiadat Pembukaan Mesyuarat Pertama Penggal Ketiga Parlimen Ke-15, hari ini.

Dalam pada itu, Yang di-Pertuan Agong Sultan Ibrahim memberikan greenlight atau lampu hijau kepada Yang Dipertua Dewan Rakyat dan Dewan Negara, untuk mengambil tindakan tegas terhadap mana-mana Ahli Dewan Rakyat atau Ahli Dewan Negara yang melampaui batas, ketika bersidang.

Seri Paduka Baginda dalam Istiadat Pembukaan Mesyuarat Pertama Penggal Ketiga Parlimen Ke-15 hari inibertitah tindakan itu, termasuk mengenakan penggantungan selama 14 hari kepada Ahli Parlimen yang terlibat, jika mereka masih berdegil.

 “Suka saya ingatkan bahawa Parlimen ini tempat para penggubal undang-undang berhimpun untuk membuat peraturan dan yang Berhormat semua para penggubalnya. Oleh itu, adalah tidak masuk akal jika penggubal itu sendiri gagal untuk mematuhi peraturan yang dibuat.

Oleh yang demikian, saya harap semua ahli dewan akan tunjukkan contoh teladan yang baik apabila berada di dewan yang mulia ini, Jaga adab dan tattertib serta gunakan tutur kata kata yang sopan, bukannya memaki hamu hamun orang lain. Kalau tengok perangai ahli Dewan Sebelum ini, Saya Pin rasa malu hendak masuk ke dewan ini, titah Sultan Ibrahim.

Turut berangkat ke istiadat itu, Raja Permaisuri Agog Raja Zarith Sofiah.

Sultan Ibrahim bertitah untuk itu yang Dipertua Dewan dan Yang Dipertua Dewan Negara mesti menjalankan tugas dengan tegas, bagi memastikan semua Ahli Mesyuarat mematuhi peraturan sepanjang tempoh persidangan.


RELATED ARTICLES
Utama

Australia perkukuh hubungan kerjasama dengan Sabah

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments

Marianah Haji Mohd. Akil on Ibu Ebi AF5 Meninggal Dunia
Just ada kaitan with gui family on Bermula Jual Aiskrim Kini Bergelar Usahawan Berjaya