HomeUtamaKeluarga Tun Hanif Omar Nafi tukar lokasi pengebumian

Keluarga Tun Hanif Omar Nafi tukar lokasi pengebumian

Read Time:59 Second

CYBERJAYA — Keluarga bekas Ketua Polis Negara menafikan mereka menukar lokasi pengebumian jenazah Allahyarham Tun Mohammed Hanif Omar di Makam Pahlawan ke Tanah Perkuburan Islam Bukit Kiara di sini, kelmarin.

Anak kedua Allahyarham, Kapten (B) Abdul Rahmat Omar berkata, tiada sebarang perbincangan dilakukan pihak protokol dengan keluarga mengenai lokasi pengebumian itu.

Menurutnya, dia dimaklumkan oleh Polis Diraja Malaysia (PDRM) pada 9.45 pagi, supaya mempertimbangkan untuk jenazah bapanya dibawa ke Masjid Negara sebelum dikebumikan di Makam Pahlawan katanya di dalam satu kenyataan hari ini.

Tambahnya  Selepas berbincang dengan ibu saya, kami bersetuju. Ini adalah maklumat dan komunikasi terakhir mengenai pengurusan pengebumian jenazah Allahyarham sehinggalah pengumuman dibuat oleh Imam Masjid Negara memaklumkan bahawa jenazah akan dikebumikan di Bukit Kiara.

“Tidak ada sebarang perbincangan dilakukan oleh pihak protokol dengan keluarga, lebih-lebih lagi dengan saya sebagai waris dan wakil keluarga,” katanya

Tambah Abdul Rahmat  lagi, dia membuat kenyataan terbabit kerana terdapat khabar angin bahawa keluarganya membuat permohonan pertukaran itu.

Katanya, terdapat juga pihak membuat andaian berbaur politik yang tidak sihat.

Mohammed Hanif adalah Ketua Polis Negara ke-4 dan pernah memegang jawatan itu selama 20 tahun iaitu dari tahun 1974 sebelum bersara secara rasmi pada 16 Januari 1994.

RELATED ARTICLES
Utama

Perhimpunan #KamiMahuAir Sabah bermotifkan politik, meraih perhatian media – Shahelmey

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular