HomeIsu tempatanRakyat Brunei Darussalam dinasihat miliki insuran perjalanan

Rakyat Brunei Darussalam dinasihat miliki insuran perjalanan

Read Time:1 Minute, 21 Second

Kota Kinabalu: Rakyat Negara Brunei Darussalam dinasihat agar memiliki polisi insurans perjalanan apabila melakukan perjalanan ke luar negara itu, terutama ke Sabah.

Konsul Agung Negara Brunei Darussalam di Sabah, Awang Hipni Matarsad berkata, pengembara juga diminta untuk mempunyai perlindungan insuran perjalanan ke luar negara bagi memudahkan segala urusan terutama apabila melibatkan kecemasan.

“Perlindungan insuran ini penting terutama apabila berlaku musibah kepada para pelancong.

“Perlindungan ini sedikit sebanyak memudahkan urusan terutama yang melibatkan kecemasan perubatan, kematian akibat kemalangan, kehilangan bagasi, kehilangan dokumen-dokumen penting terutama yang melibatkan pasport dan lain-lain lagi,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas mengadakan kunjungan perpisahan kepada Yang di-Pertua Negeri Sabah Tun Juhar Mahiruddin dan Toh Puan Norlidah R.M Jasni di Istana Seri Kinabalu di sini semalam.

Awang Hipni berkata, khidmat nasihat dan cabaran yang dihadapi merupakan antara perkara umum pihaknya jalankan iaitu bagi memudahkan segala urusan yang melibatkan kecemasan dan menjadi penghubung antara yang terjejas dengan keluarga di Brunei.

“Namun, insiden kecemasan sebegini setakat ini dapat ditangani dengan baik kerana adanya persefahaman dan hubungan yang baik antara pihak pejabat konsulat dengan agensi-agensi kerajaan dan swasta di Sabah.

“Saya juga amat berterima kasih diatas kerjasama yang diberikan oleh kerajaan negeri sepanjang lima tahun berkhidmat di sini,” katanya.

Kunjungan tersebut bertujuan untuk memaklumkan kepada Tun Juhar berkaitan penamatan tempoh penugasan beliau sebagai Konsul Agung Negara Brunei Darussalam di Sabah mulai 19 Jun dan akan kembali ke Brunei Darussalam bagi menjalankan tugas di Kementerian Hal Ehwal Luar Negeri.

Turut hadir isterinya, Raihan Pehin Suhaili, Konsul Brunei di Sabah Mohd Asrul Abdul Samad dan Konsul Muda Brunei di Sabah Noraarney Abdullah Apoh.

RELATED ARTICLES
Isu tempatan

Sistem solar bantu tingkat kesejahteraan komuniti luar bandar

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular