HomeUtamaLelaki bebas tuduhan serangan seksual terhadap anak saudara

Lelaki bebas tuduhan serangan seksual terhadap anak saudara

Read Time:38 Second

Oleh J. Evachel John

KOTA KINABALU: Mahkamah Sesyen di sini hari ini membebaskan seorang lelaki daripada pertuduhan melakukan serangan seksual fizikal terhadap anak saudaranya.

Hakim Amir Shah Amir Hassan melepas dan membebaskan lelaki berusia 39 tahun itu selepas mendapati pihak pendakwaan gagal membuktikan kes prima facie terhadapnya di akhir kes pendakwaan.

Sepanjang perbicaraan, pihak pendakwaan telah memanggil empat orang saksi.

Lelaki itu didakwa menyentuh payudara mangsa yang ketika itu berusia 10 tahun, di sebuah rumah tidak bernombor di Penampang pada waktu siang, pada 31 Disember 2022.

Pertuduhan dibuat mengikut Seksyen 14(a) Akta Kesalahan Seksual Terhadap Kanak-Kanak 2017, yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga 20 tahun dan sebatan, jika sabit kesalahan.

Lelaki tersebut diwakili oleh peguam Mohamad Syazwan Shah Mohamad Ali, Nigel Neong Kaning, dan Hannan Razaini.

RELATED ARTICLES
Utama

Dua warga asing cuba lari dari polis ditahan positif dadah

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular