Cubaan Seludup Barang Kawalan Gagal

Langgani saluran TELEGRAM kami untuk berita terkini
Read Time:55 Second

SANDAKAN: Empat lelaki ditahan Pasukan Polis Marin (PPM) selepas membawa barang kawalan tanpa sebarang permit daripada pihak berkuasa di kawasan laut Pulau Nunuyan awal pagi tadi.

Pegawai Pemerintah Pasukan Polis Marin (PPM) Sandakan, DSP Rusdin Banin berkata dalam satu kenyataan menerusi laman facebook Pasukan Polis Marin W4 Sabah yang dimuatnaik hari ini, bot suspek bergerak dalam keadaan mencurigakan dan semasa pemeriksaan dijalankan di perairan Pulau Nunuyan mendapati terdapat 2 bot jenis jongkong masing-masing dijuragani seorang lelaki dan seorang awak-awak yang berumur dalam lingkungan antara 20 hingga 28 tahun berada di bot terbabit.

Menurutnya, hasil pemeriksaan ke atas jongkong-jongkong tersebut mendapati terdapat barang kawalan dengan nilai rampasan dianggarkan berjumlah RM63,258.00, turut dirampas Jongkong dan enjin.

“Jurangan terbabit juga gagal menunjukkan permit atau surat kelulusan daripada Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) ke atas semua barang kawalan yang dibawanya,” tambah Rusdin.

Sementara itu Rusdin juga menyeru masyarakat terutama masyarakat maritim dan persisir pantai boleh juga menyalurkan maklumat kepada Pasukan Polis Marin Wilayah 4 Sabah melalui aplikasi whatsApp ke talian 0132831197 atau berhubung terus dengan mana-mana balai berdekatan.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *