HomeIsu tempatanMahkamah Tinggi Perintah SFI Untuk Menggulung Perniagaan Kerana Gagal Membayar Hutang

Mahkamah Tinggi Perintah SFI Untuk Menggulung Perniagaan Kerana Gagal Membayar Hutang

Read Time:1 Minute, 35 Second

KOTA KINABALU: Anak syarikat kerajaan, Sabah Forest Industries (SFI) hari ini diperintah oleh Mahkamah Tinggi untuk menggulung perniagaannya selepas gagal membayar hutang.

Pesuruhjaya Kehakiman Leonard Shim mengeluarkan perintah penggulungan itu selepas SFI gagal membayar hutang kira-kira RM2.7 juta kepada kontraktornya Lee Khoon Hoo dan yang lain.

Hakim Shim berkata bahawa SFI telah diberi banyak peluang untuk menyelesaikan tetapi gagal membayar jumlah itu tanpa mengira walaupun masa yang mencukupi diberikan oleh mahkamah,” kata peguam bagi pemiutang Sabah Development Bank Berhad Datuk Fuad Ahmad kepada pemberita hari ini di luar bilik mahkamah.

“Memandangkan SFI tidak dapat membayar hutangnya kerana ia telah cukup tempoh dan tidak mampu bayar, mahkamah wajar untuk memberikan petisyen penggulungan. SFI kini akan dibubarkan,” katanya.

Penghakiman Shim memperuntukan di bawah Seksyen 465(1)(e) Akta Syarikat 2016. Hakim Shim juga memerintahkan penerima rasmi dilantik sebagai penyelesai syarikat dan kos RM5,000 dibayar daripada aset syarikat.

SFI diwakili peguam Sukumaran Vanugopal.

SFI ialah sebuah Kilang pulpa dan kertas, yang ditubuhkan pada 1982, merupakan salah satu penanam kayu dan pemproses kayu terbesar di Malaysia, dilaporkan menguruskan ladang hutan seluas kira-kira 288,000 hektar, kemudahan pembuatan pulpa dan kertas, dan kompleks kayu bersepadu yang terdiri daripada kilang gergaji dan kilang venir dan papan lapis, menyokong masyarakat setempat di daerah Sipitang.

Ia telah dibanjiri dengan masalah kewangan dalam dekad yang lalu, telah dijual selama bertahun-tahun kepada syarikat swasta yang berbeza yang memegang saham utama dan telah berada di bawah penerima sejak 2017.

Ahli perniagaan Pelangi Prestasi Tan Sri Mokhtar Albukhary memenangi bidaan untuk mengambil alih SFI pada Mac 2018 dan memperoleh semua aset SFI dengan harga RM1.2 bilion tetapi sejak itu juga telah terjebak dengan masalah selepas bekas kerajaan negeri Parti Warisan Sabah mengeluarkan terma dan syarat baharu mengenai lesen kayu pada syarikat pada Jun 2019.

Ia dilaporkan juga tidak membayar gaji kepada kakitangan sekurang-kurangnya empat bulan pada awal tahun ini. – Malay Mail

RELATED ARTICLES
Isu tempatan

Deklamasi puisi akan diadakan pada Majlis Makan Malam Hari Jadi Rasmi...

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular