HomeUtamaHanya Dua Paket Dibenarkan Beli Minyak Masak Bersubsidi, Tiada Syarat Lain

Hanya Dua Paket Dibenarkan Beli Minyak Masak Bersubsidi, Tiada Syarat Lain

Read Time:1 Minute, 3 Second

KOTA KINABALU : Tiada sebarang laporan atau aduan yang diterima berkaitan syarat wajib beli barang keperluan lain sebelum membeli minyak masak bersubsidi satu kilogram di negeri ini.

Menteri Pembangunan Masyarakat dan Kesejahteraan Rakyat Sabah Datuk Ir Shahelmey Yahya berkata, sehingga ini pembelian minyak masak bersubsidi itu hanya dihadkan sebanyak dua paket bagi setiap pembelian.

Katanya, had pembelian dua paket minyak masak bersubsidi itu telah ditetapkan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) namun tidak melibatkan syarat lain bagi mendapatkan barang bersubsidi itu.

“Setakat ini tiada berlaku di Sabah yang mewajibkan harus membeli barang lain untuk mendapatkan minyak masak.

“Namun untuk had pembelian bagi minyak masak paket memang dihadkan dua paket sahaja untuk setiap pembeli,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas mengiringi Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Datuk Seri Alexander Nanta Linggi meninjau Pasar Besar Kota Kinabalu disini hari ini ini.

Shahelmey berkata, memang terdapat berlaku kekurangan bekalan bagi minyak masak bersubsidi tetapi bukan pada tahap membimbangkan.

Katanya, pihaknya menjangkakan bekalan minyak masak bersubsidi hanya habis bagi tempoh masa singkat namun kembali normal seperti biasa.

Dlaam pada itu, Shahelmey berkata, bekalan barangan keperluan termasuk bawang dan minyak masak sentiasa dipantau dari masa ke semasas khususnya apabila menjelang musim perayaan Tahun Bahari Cina Februari depan.

RELATED ARTICLES
Utama

40 peratus hasil Sabah: Pendapat pelbagai versi disifatkan membelakang pimpinan...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular