Malaysia naib johan kuiz ASEAN Peringkat Rantau

Langgani saluran TELEGRAM kami untuk berita terkini
Read Time:53 Second

BERNAMA
Langgani saluran TELEGRAM kami untuk berita terkini

KUALA LUMPUR: Tiga peserta Malaysia muncul naib juara Pertandingan Kuiz ASEAN Peringkat Rantau 2022 yang diadakan di Nay Pyi Taw, Myanmar pada Rabu.

Jabatan Penerangan dalam kenyataan memaklumkan tiga peserta itu ialah Sky Broxlyne Roy Maxwill dari Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Mat Salleh Ranau, Sabah; George Loh Ing Won dari SMK Methodist, Sarawak dan Muhammad Adam Haiqal Shaari Ismail dari Sekolah Menengah Sains Kuala Terengganu, Terengganu.

“Antara objektif Kuiz ASEAN ini adalah meningkatkan tahap pengetahuan dan kesedaran mengenai hal ehwal ASEAN dalam kalangan peserta serta memberikan pendedahan kepada golongan belia terhadap aspek kebudayaan, politik, ekonomi dan sosial negara-negara ASEAN,” menurut kenyataan itu.

Pemilihan wakil Malaysia telah dibuat pada Pertandingan Kuiz ASEAN Peringkat Kebangsaan 2022 anjuran Jabatan Penerangan secara dalam talian bermula 1 hingga 30 Jun lepas, bagi memilih tiga peserta terbaik daripada 54,796 penyertaan untuk mewakili negara.

Bertemakan ‘ASEAN: A community of Peace, Prosperity and Sustainability’, pertandingan dwitahunan yang mula dilaksanakan sejak 2002 itu diadakan secara berkala di bawah kalendar Jawatankuasa Kebudayaan dan Penerangan ASEAN (ASEAN-COCI). – BERNAMA

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *