Hospital Lahad Datu lakar sejarah laksana pembedahan TEP

Read Time:1 Minute, 12 Second

Langgani saluran TELEGRAM kami untuk berita terkini

Kota Kinabalu : Hospital Lahad Datu (HLD) melakar sejarah kali pertama apabila berjaya melaksanakan pembedahan ‘Laparoscopic Totally Extraperitoneal Inguinal Hernia Repair’ (TEP) terhadap seorang pesakit hernia atau angin pasang, baru-baru ini.

Pengarah Jabatan Kesihatan Negeri Sabah (JKNS), Datuk Dr Rose Nani Mudin berkata, pembedahan itu adalah sebahagian daripada ‘Global Surgery Initiative’ bagi meningkatkan fasiliti kesihatan dan keupayaan pakar kesihatan agar sentiasa memberi perkhidmatan yang terbaik untuk masyarakat khususnya di Lahad Datu.

“TEP ini adalah kaedah pembedahan baharu dan sebahagian daripada ‘minimally invasive surgery’ (MIS) yang mampu memberi manfaat kepada pesakit seperti kekurangan tahap kesakitan dan ‘early return to home’ berbanding kaedah pembedahan standard (open surgery).

“Pembedahan ini lazimnya dibuat di hospital tertiari seperti di HQE. Sebelum ini, pembedahan untuk diagnosis yang sama dibuat di HLD dengan menggunakan kaedah pembedahan standard atau terbuka.

“Dengan adanya kepakaran MIS ini di HLD, pembedahan TEP yang kurang invasif ini sudah mula dijalankan di sini,” katanya dalam satu kenyataan, di sini.

Pembedahan di Dewan Bedah HLD pada 21 Mac lalu itu dilakukan Pakar Pembedahan Am HLD, Dr Sanjay Dev Singh bersama pasukan Dewan Bedah HLD.

Dr Rose Nani berkata, pesakit yang menjalani pembedahan itu kini dalam keadaan sihat dan sudah discaj balik ke rumah selepas pembedahan.

“Semoga perkhidmatan ini dapat memberikan kelegaan kepada warga Lahad Datu dan sekitarnya. Kepada semua Pasukan Kesihatan HLD, semoga sentiasa meningkatkan usaha untuk terus memberikan perkhidmatan terbaik kepada masyarakat,” katanya. – SABAH MEDIA

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.