Kerajaan Negeri hargai sokongan masyarakat Cina

Langgani saluran TELEGRAM kami untuk berita terkini
Read Time:1 Minute, 38 Second

TUARAN: Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor menghargai sokongan yang berterusan oleh masyarakat Cina berdiri bersama Kerajaan Negeri sebagai rakan kongsi dalam mengembangkan setiap bidang pembangunan.

“Kerajaan Negeri sentiasa menjaga kepentingan semua masyarakat,
termasuk masyarakat Cina di negeri ini.

“Kami telah menyokong banyak aktiviti yang diterajui atau program dianjurkan oleh persatuan Cina, terutamanya dalam sektor kebudayaan, perdagangan, kebajikan dan pendidikan melalui perkongsian dan sokongan kewangan,” katanya.

Hajiji berkata dengan sokongan rakyat, Kerajaan Negeri berada di landasan yang betul dalam mengembangkan pembangunan di bawah pelan Hala Tuju Sabah Maju Jaya (SMJ) kami.
Hasil kutipan RM7 bilion adalah bukti kejayaan kami.

Bagaimanapun, beliau mengingatkan semua kejayaan dan perancangan ini hanya akan berjaya sekiranya persekitaran adalah kondusif untuk mencapai matlamat pembangunan.

“Untuk ini berlaku, adalah penting kita mempunyai kestabilan politik. Kita mesti membuang mana-mana
bentuk perpecahan yang hanya akan memisahkan kita semua.

“Marilah kita berganding bahu merealisasikan empat tonggak pertumbuhan bagi menyokong pembangunan agenda negeri Sabah Diutamakan, Sabah Maju, Sabah Sejahtera dan Sabah Bersatu (Sabah First, Sabah Forward, Sabah Prosper and Sabah United). Kita boleh!” katanya.

“Kerajaan Negeri tidak akan berpuas hati tetapi akan terus membawa lebih banyak lagi pelaburan kepada negeri yang boleh mewujudkan lebih banyak spin-off ekonomi,” katanya di
pelancaran rasmi Larian Obor Tuaran sempena Pesta Kebudayaan Cina Kebangsaan Ke-38 di Kuil Ling San di sini hari ini.

Ucapan beliau disampaikan oleh Pembantu Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar
Datuk Joniston Bangkuai, yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kiulu.

Hajiji berkata acara Larian Obor itu adalah penting kerana ia mengumpulkan masyarakat Cina untuk mempromosikan budaya mereka dan kekayaan warisan kepada rakyat.

“Api obor sudah tentu boleh menyemarakkan perasaan yang baik juga yang boleh menyatukan
orang dari semua kaum dan latar belakang untuk tujuan yang baik, menyebarkan kesedaran budaya.

“Rakyat Sabah tidak kira bangsa, agama, budaya dan kepercayaan telah lama hidup secara harmoni, menghormati perbezaan sambil mengekalkan identiti budaya mereka. Ini benar-benar intipati perpaduan dalam kepelbagaian yang kita semua amat berbangga dan bertuah untuk dinikmati,” katanya.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *